Държавен департамент: В Сърбия има корупция, липса на свобода и зависима съдебна система

Според доклада на Държавния департамент през 2023 г. не са настъпили значителни промени в състоянието на правата на човека в Сърбия, като има проблеми с корупцията, съдебната система и свободата на медиите.


„Съществените проблеми, свързани с правата на човека, включваха: сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на свободата на изразяване и печата, включително насилие, заплахи за насилие и необосновани съдебни дела срещу журналисти; сериозна корупция в правителството; трафик на хора; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър, интерсексуални или други лица от сексуалните малцинства.“

„Правителството предприе стъпки за идентифициране, разследване, съдебно преследване и наказване на длъжностни лица, които може да са извършили нарушения на правата на човека, както в полицията, така и на други места в правителството, след публични твърдения за злоупотреби. Въпреки това много наблюдатели смятат, че многобройни случаи на корупция, социално и домашно насилие, атаки срещу гражданското общество и други нарушения не са били докладвани и наказани“, допълва Държавния департамент.

Неправителствени организации прецениха, че окончателното решение на Механизма в Хага по делата на Йовица Станишич и Франко Симатович доказва, че държавният апарат за сигурност на Сърбия е участвал в създаването, подпомагането, финансирането и организирането на отряди, извършили престъпления по време на войните през 90-те години в Хърватия и Босна и Херцеговина. Правителствени служители не са коментирали публично присъдата, се казва в доклада.

Съдебната система е податлива на корупция и политическо влияние. Държавни служители и депутати продължиха да коментират публично разследвания, съдебни производства или работата на отделни съдии и прокурори.

През февруари Висшата прокуратура в Белград преназначи двама прокурори, Бояна Савович и Жасмин Паунович, след ареста на шестима заподозрени за присвояване на средства в държавната Електрическа компания на Сърбия. Много наблюдатели твърдяха, че преместванията са политически мотивирани.

Конституцията предвижда свобода на изразяване, но заплахите и нападенията срещу журналисти, липсата на прозрачност на собствеността на медиите и прекомерната роля на държавата в медийния сектор на страната застрашават тези свободи. В доклада "Нации в преход" за 2023 г. Freedom House определи страната като "преходен или хибриден режим" и цитира продължаващия и нарастващ натиск на правителството върху независими медийни къщи и журналисти, както и засилващата се доминация и манипулация на медиите от страна на държавния Telekom Serbia . "Гражданското общество и независимите медии в Сърбия продължават да работят във враждебна атмосфера, в която кампаниите за оклеветяване на организации или отделни лица от страна на държавни служители и проправителствени медии са често срещани", съобщи Freedom House.

По данни на Независимата асоциация на журналистите в Сърбия през 2022 г. е имало 137 нападения над журналисти, а от януари до септември - 113. През декември 2022 г. Йелена Обучина, известна журналистка и водеща на проопозиционния телевизионен канал NovaS, получава заплашителни съобщения в Twitter, в които критикува отразяването на президента, което е представено като заплаха за него в проправителствените медии, включително таблоидите и националните програми.

Според представители на медийни асоциации икономическият натиск понякога кара медиите да практикуват автоцензура, като се въздържат от публикуване на критично към правителството съдържание поради страх от преследване от страна на правителството или икономически последствия. /БГНЕС