Доц. Маню Моравенов: С Eurobridge БФБ влиза в еврозоната преди България

С помощта на Eurobridge Българската фондова борса (БФБ) влиза в еврозоната преди България да го направи. Влизането в еврозоната ще има изключително позитивен ефект върху капиталовия пазар.

Това заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.

На 15 април се навършват 110 г. от основаването на Българската фондова борса.

„България е част от континентална Европа и икономиката й се развива по така наречения „германски модел“, което означава, че компаниите се финансират през банки и кредити. Нашата борса по един или друг начин винаги е била свързана с европейските борси“, заяви доц. Моравенов.

Той припомни, че по времето на комунизма борсата у нас спира своята работа, но веднага след промените се появяват много фондови борси. Тогава всеки голям град има по една такава. „Това доказва необходимостта компаниите да търсят пари и да набират капитал не само под формата на кредити. Когато можеш да набереш акционерен капитал, на теб ти се увеличава и възможността за кредити. Крайният ефект е много по-бърз растеж, отколкото само финансиране през дълг“, отбеляза доц. Моравенов.

Той посочи, че борсите дават възможност на свободните средства да намерят приложение и по този начин имат допълнителен стимулиращ ефект върху икономиката. Те дават възможност на инвеститорите да изкарват допълнително доходност, вместо да държат спестяванията си. „Капиталовите пазари са една алтернатива. В България много често се инвестира в недвижими имоти, но акциите в един дългосрочен период от 10 години имат същите характеристики като недвижимите имоти, дори се представят по-добре. От друга страна, за да се инвестира в акции може да се притежава и по-малък ресурс. Борсите дават възможност за инвестиции в дългови инструменти, които са по-нискорискови, но носят добра доходност. Например, инвестирането на ДЦК през капиталовия пазар винаги е помагало на икономиката“, заяви доц. Моравенов.

Един от най-важните проекти на БФБ е специалният пазар за растеж на малки и средни предприятия /МСП/ с маркетингово наименование beam. Пазарът стартира през 2020 г. и се превърна в една възможност за набиране на ресурс за доста млади български компании.

„Към днешна дата имаме около 4000 малки и не толкова малки интересни и иновативни компании. Някои от тях ще пораснат много и ще направят голяма експанзия, други няма да просъществуват. Но всяка една от тях към днешна дата, търсейки капитал поглежда към възможностите на пазара beam“, заяви доц. Моравенов.

БФБ може да се похвали и със 17 листнати компании за 3 години. „17 IPO на нашата борса не се бяха случвали доста години преди това. Имаме набран капитал около 55 млн. Това не е много, но на фона на компаниите като мащаб, които присъстват на този пазар, е добре. Този капител вече се е превъртял два пъти за две години и половина“, посочи директорът на БФБ и подчерта, че като цяло beam изигра изключително положителна роля. Благодарение на него индивидуалните инвеститори са не увеличи многократно. През 2019 г. те са били около 1500 души, а днес са вече 13 000.

Една от причините за бурното развитие на БФБ през последните години е свързана с това, че нашият капиталов пазар има голям потенциал, който е неизползван. „Не можем да очакваме да станем „Дойче Бьорзе“, шегува се доц. Моравенов и добавя: „Но потенциал има и ние работим доста усилено, за да го развием… на капиталовия пазар се търгува бъдещето. Инвеститорите не инвестират за момента, а за това, което ще се случи след 5 или 10 години“.

Политическата криза оказва влияние върху капиталовия пазар у нас. „Ако я нямаше, щяхме още по-добре да се развиваме, защото при нас все още са много малко чуждестранните инвеститори. Даже имаше един много дълъг период, при който имаше бягство на чуждестранни инвеститори от България. Говоря за капиталовия пазар, но не само“, заяви директорът на БФБ.

Борсата работи по няколко ключови проекта паралелно. За тази и следващите няколко години основният фокус ще бъде привличане на големи компании на борсата. „Евентуално стартиране на емитиране на ДЦК през борсата. Това е фокусът, който сме си поставили в момента“, каза доц. Моравенов. Пазарът beam е набрал скорост и продължава да се развива. „Тази година стартирахме с едно IPO на този пазар, очакваме още едно IPO да се случи. Очакваме, че този пазар ще бъде основният доминиращ пазар за финансирането на по-малките български компании, тъй като при него регулациите са по-занижени, разходите са по-ниски за поддържане на емисия, всичко се случва много по-бързо“, обясни директорът на БФБ.

В момента борсата работи много активно и по един специален пазар с наименованието Eurobridge. „С негова помощ Българска фондова борса влиза в еврозоната преди България да го направи“, обяви доц. Моравенов. Всяка компания, листната на този пазар, ще се търгува само в евро, ще разпределя дивидентите си в евро, ще обявява корпоративните си събития в евро и ще бъде паралелно листната на Франкфуртската борса.

Трябва да има и по-активна намеса на държавата, която да подпомогне развитието на капиталовия пазар у нас. „Не толкова да помага на бизнеса, а по-скоро да помага на стратегията. Един локален капиталов пазар, каквато е БФБ, е свързан с европейските пазари, но в своята държава той е консолидиран. По тази причина българските компании и инвеститори е добре да виждат дългосрочна стратегия. Има определени направления, които без намесата на държавата, чисто стратегически трудно биха се развили. Например, данъчен режим, режим, който да стимулира инвестициите на капиталовия пазар, фините настройки в нормативната уредба. Има различни техники на държавно ниво, които биха могли да спомогнат за развитието на капиталовия пазар“, обясни доц. Моравенов и добави, че има един много показателен пример и това е съседна Румъния. Той припомни, че в периода 2004-2006 г. нашият пазар е бил по-развит от румънския, но през последните 10 години те много отчетливо ни изпреварват: „И една от причините е, че държавата застана много активно със стратегия за развитие на капиталовия пазар зад борсата в Румъния“.

Доц. Моравенов подчерта, че влизането в еврозоната ще има изключително позитивен ефект върху капиталовия пазар и БФБ. „Една от причините да не сме директно свързани с борсите и борсовата инфраструктура в страните от еврозоната е, че българският лев не е част от валутите, с които оперират големите клирингови институции, а те управляват посттрейдинг процесите и големите инвеститори без тях не инвестират. Влезем ли в еврото това изчезва моментално. Най-малкото заради това и заради унифицирането на валутата и изчезването на валутния риск ще има много добър ефект върху капиталовия ни пазар. Моето генерално мнение е, че финансовата ни система е подготвена за влизане в еврото, а БФБ е готова веднага да премине и без това търгуваме в евро някои инструменти. С новия сегмент, който създадохме, всяка една българска компания може веднага да премине в еврозоната от гледна точка на инвеститори и търговия“, заяви доц. д-р Маню Моравенов. /БГНЕС