Доставиха тестовете учениците от I до IV клас

Пристигна първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за ученици от I до IV клас децата в училище, предаде репортер на БГНЕС.
„Раздадени са вече тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”, съобщи Огнян Иванов, директор на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен. БЧК предоставя складовата база за съхранение на тестовете.
„В петък получихме първата пратка с тестове. БЧК предоставя своята складова база за съхранение на тестовете, защото искаме да сме в помощ на обществото. Мисля, че получихме 180 000 теста за съхранение, но необходимо е да уточня, че Министерство на здравеопазването ги предоставя на Министерство на образованието, ние само даваме складовата база за съхранение. Ще предоставим тестовете на регионалното управление на образованието в София-град, а как тестовете ще стигнат до конкретните училища, зависи от организацията, която е създадена в столицата. Отговорните институции са регионалните управления на образованието в дадените области“, коментира Огнян Иванов.


Ваня Кастрева, която е началник на РУО София-град, сподели следващите стъпки, които ще бъдат предприети.
„Това, което сме предвидили е, че след получаване на тестовете ще се възползваме от нашето партньорство със Столична Община. Благодарение на общината тестовете ще бъдат доставени в определени училища, които ще играят ролята на бази. Във всеки един район ще има такова училище, където в определени помещения ще се съхраняват тестовете, които са предназначени за ученици от този даден район“, сподели тя.
Според Кастрева все още няма информация колко родители са съгласни децата им да бъдат тествани, но в понеделник ще стане ясно. Родителите имат задължението и отговорността да декларират дали желаят техните деца да бъдат тествани. След обобщаване на данните от декларациите, всеки директор ще получи тестове в училището си. Тя каза, че тестовете ще са достатъчни, но всичко зависи от желанието на родителите.
„Към този момент момент са предвидени 1.7 теста на ученик, което означава, че за първото тестване има 100% резерв за всички ученици от 1-4 клас“, каза Кастрева.


Министърът на образованието акад. Николай Денков коментира и позицията на Синдикат „Образование“, която твърди, че 87% от учителите не са готови да правят тестове на ученици в начален етап.
„Запознах се с позицията, но в част от аргументацията има неща, които не са фактологически верни. Децата не трябва да стоят гладни. Изискванията на производителите са ясни. Децата не трябва да ядат или пият вода 30 минути преди взимането на пробата, но това значи, че те спокойно могат да закусят вкъщи“, заяви Денков.
Той каза, че учителите имат нужда от помощ при тестването на децата, и призова родителите да помогнат на процеса, за да не се губи време. Министърът заяви, че разбира притесненията на директорите, които твърдят, че няма да се справят със ситуацията.
„Ако се забавят, ако не могат да намерят екипи за тестване, тогава в този ден няма да тръгнат присъствено учениците. Никой не е казал, че точно в сряда всички трябва да са присъствено. Всички деца ще бъдат тествани при равни условия. Дава се проба в контейнер. Нищо не влиза в устата на децата. Добавя се малко буферче, което се смесва с пробата и резултатите излизат. Това са изключително качествени тестове. Имат над 90% чувствителност и сензитивност. Тестът е безплатен“, обяви Денков.


Новите мерки имат за цел да ограничат заразата, като помогнат за засичането на вирусоносители без симптоматика. Маските остават задължителни.
Целият клас ще бъде карантиниран само ако се докаже в медицинска лаборатория, че контактното лице носи вируса. Денков обяви, че тестването ще продължи докато има висока заболеваемост в страната.
„Ако в дадена община болните паднат под 250 човека на 100 000, тестовете ще бъдат премахнати“, каза Денков пред БГНЕС.
Очакват се скоро да пристигнат над 1 милион теста. Обществената поръчка вече е пусната./БГНЕС