Донев: Ще изразим протест за издирването на Христо Грозев

Българската държава е в постоянен контакт с Христо Грозев много преди медийните публикации. Това каза служебният премиер Гълъб Донев на редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Гълъб Донев отбеляза, че България не е била информирана по официален път от Руската федерация, че разследващият журналист е обявен за издирване и посочи, че след час посланикът на РФ Елеонора Митрофанова е извикана на разговор.

Служебният премиер обяви акта срещу Грозев за неприемлив и представляващ посегателство на свобода на словото и опит за сплашване на български гражданин.

Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са вследствие на натиск, категоричен е той и добави, че правителството обявява официален протест за обявяване за издирване на българския гражданин и ще настоява за пълна информация относно това решение.

По отношение на журналистите Донев заяви, че МС зачита принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всички власти. „Уважението, с което се отнасяме към журналистите, към всеки един журналист е всеки ден, а не при обстоятелства, които биха донесли някаква полза“, допълни служебният премиер.

По думите на Донев в интерес на сигурността на Грозев е действията за неговата защита да не се представят декларативно в новинарските емисии. /БГНЕС