Донев: Политиците често оправдават своите неуспехи с държавната администрация

9 месеца по-късно политическата ситуация в страната е такава, че вниманието продължава да бъде насочено към очакването за съставяне на правителство, излъчено от НС.

Това каза в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Гълъб Донев, предаде репортер на БГНЕС.

Ако отклоним поглед за кратко от имената за министри, ще видим хората от администрацията, които също така са служители на държавата, допълни премиерът.

Днес, в изпълнение на законовите си задължения, МС ще приеме Доклад за състоянието на администрацията през 2022 г. Обикновено на този документ се обръща слабо внимание, а в повечето случаи темата за администрацията се експлоатира основно от политиците в негативен контекст, включително и като оправдание за собствените си неуспехи. Бързо беше забравено, че същата тази администрация през 2018 г. проведе българското председателство на ЕС, като неизвестни за обществото държавни служители ръководиха десетки формати на съюза и получиха признание от ЕК и други държави за високия си професионализъм. Това беше ясно доказателство, че при ясно поставени цели българската администрация е в състояние да изпълни своето предназначение. Припомням, че реформите в администрацията са предпоставка за приемането на страната ни в ОИСР. Администрацията е един от основните фактори за стабилност на държавата, затова неслучайно си поставихме една основна цел - да възстановим доброто взаимодействие между институциите и да създадем атмосфера на работа, в която всеки служител ще упражнява професията си без опасения от натиск.

Да кажем добре дошъл и на министър Иван Кондов в нашия екип, допълни Донев./БГНЕС