Донев: Любимо занимание на НС е да възлага на служебното правителство да извърши някакви действия

Работим за това да отстояваме националния интерес на България, заложено от предходното редовно правителство, тези наложени намаления да бъдат предоговорени, включително ако се наложи и базовата година, която се взима под въпрос. Действаме, не сме останали на това разпореждане на парламента, но това е времеемък и дълъг процес. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

Само оценката на ЕК отнема около 2 месеца, а оттам нататък ще се водят разговори с всички държави членки. Така че сроковете на Народното събрание може да не ни се виждат много подходящи, но има рискове, които може би и нарочно Народното събрание с тези срокове, с които задължават и ЕК, служебното правителство и останалите държави, поставят клопки пред тази реализация, каза Донев, цитиран от БНТ.

Следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори и консултации с отделните структури на ЕК за това каква процедура да се следва за това решение на народното събрание.

"Това е, може би, любимото занимание на Народното събрание - да възлага на служебното правителство да извърши някакви действия. Искам да обърна внимание, че тук депутатите задължиха не само служебното правителство с този срок, но и ЕК, което е нещо, което оставям без коментар - дали депутатите могат, освен служебното правителство, да задължат и ЕК да отвори наново плана, да извърши съответните оценки - такива оценки се правят в рамките на два месеца. Тук Народното събрание задължава и останалите 26 членки, защото всяка промяна на такъв план изисква процедури и от другите страни. Така че, представете си как Германия, Франция и другите държави трябва да се съборазят със срока, наложен от Народното събрание. Това е прецедент – нито една друга членка на ЕС не е поставила въпроса за преразглеждане на националните им планове", каза Донев.

Служебният премиер призова междувременно да не спира работата по останалите проекти, заложени в Плана.

Той изтъкна, че е оптимист, че партиите от 48-ото Народно събрание ще намерят начин да излъчат редовно правителство.

Към момента Гълъб Донев не е разговарял с президента за следващ мандат начело на служебно правителство. До нов служебен кабинет би се стигнало, ако се провали изпълнението и на третия мандат и се стигне до нови избори напролет. /БГНЕС