Донев: Държавата не фалира, до края на април ще внесем проект на бюджет

Изборите протекоха свободно, спокойно, нямаше съществени нарушения, доказателство е, че партиите са в мълчание, не говорят за нарушение на изборния процес. Готов съм да напусна кабинета още от 2 август, когато встъпи служебното правителство миналата година.

Това заяви пред бТВ служебният премиер Гълъб Донев.

Може би партиите са изненадани от резултатите. Това, което избирателите показаха в тези избори с този парламент и това представителство и показаха на политиците, че трябва да вървят към обединение, трябва да говори за това, че политиците трябва да търсят единство, приоритети и проблеми, които да решават за развитието на България, добави Донев. Служебната власт се справи с организацията на предсрочните избори, категоричен той.

Над 145 досъдебни производства са образувани за нарушение на изборния процес, предстои прокуратурата да се произнесе по тях и да се види дали има повишаване на купения и корпоративен вот. За тези избори МВР в трайно сътрудничество с прокуратурата успяха да пресекат голяма част от опитите за купен вот. Според сигналите всички партии са купували гласове, каза Донев. Това е притеснително, защото партиите са тези, които трябва да съблюдават честността на изборите, подчерта служебният премиер.

Не, държавата не фалира, служебното правителство ръководи и управлява стабилно финансите на държавата, имаме над 20% повишаване на събираемостта от данъци през първите три месеца на годината, похвали се Донев. Той обяви и че служебното правителство е разрешило проблемите с енергийната криза. Донев допълни, че постъпленията на ДДС в бюджета са по-малко заради увеличения износ на държавата, икономиката работи и изнася. Няма чадър над големите фирми, това са обвинения, които се хвърлят в пространството без основания, отбеляза служебният министър-председател.

До края на април ще внесем проект на бюджет, ще направим всичко възможно бюджетът да е с дефицит не повече от 3%, уточни Гълъб Донев.

За вдигане на данъци това ще го решат партиите в НС. Когато имаме завишение на разхода над прихода, трябва да се търся нови приходоизточници, те не са много, те минават или през увеличение на данъци, или през други източници, или чрез теглене на нови заеми. Вариантите пред партиите не са много, трябва да изберат 3-4 варианта, каза Донев.

За 2023 газът за България е осигурен. Осигуряваме доставките и през терминалите в Гърция и със споразумение с „Боташ“ за ползване на тяхната газопреносна инфраструктура, по този начин България се превърна в регионален хъб на стабилност по отношение на енергетиката в региона, заяви още Донев.

Попитан защо е назначил за посланик в НАТО Николай Милков, Донев отговори, че няма чистка, няма такъв термин. „Има регулярна практика по отношение на посланици, чиито мандати изтичат. Аз предложих за посланик Николай Милков в НАТО. Той когато пое поста служебен министър на външните работи, го пое от поста посланик във Франция, след анализ и резултатите, които имахме, и кандидатите, които имаше в МВнР, аз не видях по-добра кандидатура от неговата за посланик в НАТО“, убеден е Донев.

С Радев се съветвам толкова, колкото налага ситуацията, с него поддържам 2-3 пъти в седмицата контакти и разговори. Но не се меси в решенията на Министерския съвет, категоричен е Донев.Той също така заяви, че ще предложат увеличение на пенсиите с 12 %. /БГНЕС