Дончев: Титулярно правителство и борбата с инфлацията са основни приоритети

„До 2027г. - 240 млрд. БВП. Относно минималната работна заплата работим също в сходен порядък с КНСБ“. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

„Първостепенен фокус на нашите усилия ще бъде да има титулярно правителство с работещ парламент, само този формат позволява ефективното управление на държавата. Публични политики с хоризонт 2-3 месеца няма как да бъдат правени“. В последните години в политиката основната цел стана перманентният скандал – една група партии се бори с други партии, тоест една група от обществото да воюва с друга. Не мисля, че това е така“, каза още Дончев. „Втори приоритет трябва да е борбата с инфлацията. Първият контрол - през цените на енергоносителите е направен, вторият – трябва план на бюджетна консолидация. Един период от 2,3 години ние успешно можем да имаме инвестиционна програма не по-ниска от 8-9 млрд. годишно от ЕС“, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ, след което уточни, че освен по вече дискутираните политики трябва да бъдат направени трябват и политиките по декарбонизация.

Делян Добрев, бивш енергиен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, уточни, че ако служебният или следващият кабинет успее да направи промените в ПВУ, за да не се обрече въглищната енергетика на крах, то няма да имаме проблеми. „В икономически план не сме били толкова зле от 1997г. Имаме галопираща инфлация, бюджетен дефицит още февруари месец, такова чудо сме имали само през 2015г. при ефекта от фалита на КТБ, растящи цени, опитваме се да решим проблема с вдигането на доходите, но това е губеща игра, ако не се случва това покачване по правилен начин. Решенията са – Еврозона, Шенген, европейски средства. Досега няма направено, трябва ефективен и редовен кабинет“, каза още Добрев.

Деница Сачева, бивш социален министър и кандидат за депутат oтново от коалицията ГЕРБ-СДС, също уточни че нямат големи различия с КНСБ. „Ние отново поставяме на първо място конкурентоспособността на българите, по-добър пазар на труда с по-добри условия, ако става въпрос за работа то първо са доходите, след това заетостта и спокойствието на семействата. Докато сме в перманентна предизборна кампания постоянно ще бъдем в капана на популистките решения“, заяви още Сачева. "За нас социалният диалог е изключително важен и е ключово това да продължава. По отношение на пенсиите ние трябва да направим сериозен преглед за пенсионния модел, тъй като те стават също обект на популизма“, коментира още Сачева. „Всички ние трябва да се противопоставим на лъжата, че сега има пари за пенсии, защото кражбата е спряла. Средната пенсия е около 655 лв., над 50% от пенсиите се финансират с данъци и трябва да се поговори и за нивата на осигуровките. Трябва разговор за пенсиите, а не популизъм“, подчерта отново тя.

Красимир Вълчев, също от ГЕРБ-СДС, уточни, че се намираме в отрицателно фискално пространство, защото харчим повече. „Ние искаме хем да водим богата социална политика, хем да бъдем и много развити. Имам притеснение, че с проектобюджета за 2023г. ще се засегне отрицателно образованието, защото няма как с европейски средства да се оправи цялата ситуация в образованието. Трябва да има баланс в основните политики, моите притеснения са за риск от популистки реторики“, коментира още Вълчев.

Костадин Ангелов, последният присъстващ на срещата представител от коалицията ГЕРБ-СДС, припомни, че през началото на 2021г. се е говорило за ценности като демокрация, равенство на закона, права на човека. „Тогава водихме спор върху тези проблеми. Днес се налага да говорим за оцеляване за хляб, кашкавал, сирене, за всичко което говорихме преди 30 години. Ако някои държави направиха отскок напред във времето, то ние сме се върнали много назад и сме загубили възможността за разговор относно ценности. Днес този разговор е невъзможен заради неговото ликвидиране през последните години – сега говорим само за оцеляване“, подчерта Ангелов. „ През 2022г. бе подписан колективен трудов договор, който бе много амбициозен, но в крайна сметка се оказа невъзможен. Бяха заложени много високи заплати, които лекарите не получиха. В началото на април 2022 г. те бяха излъгани. Поради това ние приехме два закона : единият за лечебните заведения, с които даваме възможност на министърът да субсидира болници и вторият за здравното осигуряване, за да можем да дадем възможност за допълнителни средства. До тук за оцеляване. Що се касае за ценности ние искаме да започнем да създаваме отговорно гражданско общество, което да посещава лекар, да се правят повече скринингови програми, както и да се борим със затлъстяването на подрастващите“. Относно доходите целим до 2027г. брутната работна заплата на лекарите да бъде колкото три средни заплати, на сестрите две, а на помощният персонал – една“, поясни още Костадин Ангелов. /БГНЕС