Дончев: Няма мотив за избори, ще има промени

Няма мотив за провеждането на предсрочни избори, но ще има промени. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

„Вотът не мина, но не заради особености на парламентарната аритметика, а защото такава е политическата логика. Няма никакъв мотив, нито полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано, посред зима“, каза Дончев минути след като парламентарното мнозинство успя да отхвърли петия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3".

„Вторият по-основен мотив е, че това правителство има да свърши още много работа“, коментира още вицепремиерът, който изброи най-належащите задачи пред правителството в хоризонта на този мандат.

„Първа задача е справяне със здравните, социалните и икономическите последици от епидемията. Това е основният фокус на работа през следващия период от над половин година. Втората основна тема е подготовката на всички документи, които биха ни осигурили достъп до пакета финансиране от ЕС“, заяви още Дончев, според когото завършването на енергийните проекти също ще бъде сред приоритетите на изпълнителната власт.

„Една голяма задача – създаване на организация за машинно гласуване“, обяви още вицепремиерът, който подчерта, че това трябва да мине и през промени в Изборния кодекс. Дончев обяви още, че кабинетът ще търси и вариант за експериментиране с друга форма на дистанционно гласуване – по пощата. Според него засега сигурността на дистанционното електронно гласуване все още не е гарантирана.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира и договорените за България 29 млрд. евро за България, като мярка за справяне с последиците от COVID-кризата. „Добра сделка за България, добра сделка за ЕС“, смята той.

„Съюзът, през тези тежки дни, доказа, че от него има смисъл – за европейските граждани и за всяка държава-членка“, допълни още Дончев.

„Ще има промени, но какво ще се промени, бъдете любезни изчакайте няколко дни“, каза вицепремиерът. „Със сигурност ще бъдат обсъждани промените през следващите дни“, добави Дончев.

Той подчерта, че не може европейските пари да бъдат обсъждани само в рамките на коалиционния съвет, а трябва да се обсъдят с всички заинтересувани страни през следващите месеци. „Искам да представя план, който да бъде обсъждан, който да бъде критикуван“, каза Дончев.

Вицепремиерът коментира и нестихващите антиправителствени протести, които продължават вече две седмици в столицата и други градове на страната.

„Аз съм протестирал повече от тях. Имам по-богат протестен опит. Без да влизам в пикантерии, даже по-радикален. За да има смисъл един протест, той трябва да промени нещо, иначе остава като глас, който не е чут. Ако съжалявам за нещо е, че в момента няма формат, за да си говорим с тези хора. Много бих се радвал да го намеря. Безкрайната политическа логика е да ви кажа, че отвън има 200-300 души, или 100, не знам колко са, а и няма никакво значение. И един да е, който е гневен, разстроен, обиден, той трябва да бъде чут. Това, за което съжалявам е, че няма как да си говоря с тях. Няма такъв формат към момента“, заяви още Томислав Дончев.

Няма мафия, гласовете на всички ще бъдат чути

„Няма мафия. Може да има грешки, може да има неща, които да се поправят – това без съмнение е необходимо. Без съмнение ще бъдат чути гласовете и ще има промени, но нека правилно да тълкуваме фактите и нека всички заедно си поставяме общи цели“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя коментира отпуснатите от ЕС средства за България за преодоляване на последиците от COVID-кризата.

„Ключовите думи, с които беше приета многогодишната финансова рамка, са конкурентоспособност, растеж и заетост. Това са общите цели. Когато всеки един от нас говори за това, че България трябва да бъде едно по-добро място за живеене, нека да припомним, че България ще стане такова по-добро място за живеене, първо – ако всеки един от нас спазва законите и Конституцията, но и когато всички заедно си поставяме общи цели. Няма как България да бъде по-добро място с непрекъснати протести и непрекъснати призиви за оставки, дори и когато нямаш визия за бъдещето“, подчерта тя.

Сачева припомни още, че дори и при намален общ бюджет на многогодишната финансова рамка, България получава по-голямо финансиране с 1 млрд. евро. „Това не може да се случи в държава, в която средствата се харчат непрозрачно. В държава, в която има съмнения за тежко корупция или в държава, която се управлява от мафията. Няма как да се увеличава бюджетът, ако няма доверие в това, което правим и в това, което се случва и нас“, смята социалният министър. /БГНЕС