Дончев: Не в РСМ, а в Румъния трябва да иде Петков, ако искат 5-6 моста на Дунав

Първата външнополитическа визита на премиера в РС Македония е грешка. Първата визита трябваше да бъде в Румъния, защото ако трябва да се изпълни обещанието до края на мандата да има 5 или 6 моста на река Дунав, ние трябва да сме готови с междудържавното споразумение другата седмица най-късно.

Това каза Томислав Дончев от ГЕРБ на пресконференция в централата на партията по актуални теми от дневния ред, предаде репортер на БГНЕС.

Бившите управляващи взеха отношение основно по две теми – грешката в системата на регистър БУЛСТАТ, за който стана ясно в събота и министрите Надежда Йорданова и Божидар Божанов дадоха пресконференция и изплащането на преизчислените пенсии, което започна в петък и формираната по-малка сума за някои пенсионери, въпреки ковид добавката от 60 лв.

Искаме изслушване на министъра на труда и социалната политика за пенсиите. Каква е политиката за преизчисляване на пенсиите и какви са причините пенсионерите да бъдат ощетени, обяви бившият министър, сега депутат, Деница Сачева. Тя съобщи, че искането за изслушване ще бъде внесено още в понеделник.

Темата изисква изключителна компетентност и не може да продължава да бъде политическа дъвка, каза Сачева. Според нея освен Георги Гьоков отговор на въпроса защо българските пенсионери се чувстват излъгани трябва да дадат и финансовия министър Асен Василев, както и президентът Румен Радев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова взе отношение по темата с теча на данни от регистър БУЛСТАТ. По думите ѝ теч има и определи казаното от министрите Йорданова и Божанов в събота като категорична лъжа.

Според нас, категорично е допуснат теч на личните данни на 300 хиляди души със свободни професии от регистър БУЛСТАТ, заяви Атанасова и каза, че тя също е сред политиците с изтекли лични данни. /БГНЕС