Доларът се понижи под 20-годишния си връх

Доларът се понижи под 20-годишния си връх, докато еврото бе подкрепено от залозите на ЕЦБ.

Двете валути се обърнаха, след като търговците започнаха да увеличават залозите за свръхголямо повишение на лихвения процент от 75 базисни пункта от страна на Европейската централна банка, като същевременно намалиха шансовете за такова от страна на Федералния резерв на САЩ.

Доларовият индекс, който измерва курса на долара спрямо кошница от шест валути, в която еврото е с най-голяма тежест, възлезе на 108,65 в началото на деня в Азия, след като се понижи от 109,48 през нощта - ниво, невиждано от септември 2002 г.

Еврото се повиши с 0,08 % до 1,00045 щатски долара, удължавайки ръста си от 0,32 % в понеделник, който беше най-големият му от почти три седмици, след като през последната седмица не успя да се задържи над паритета.

"Еврото намери известна стабилност в близост до паритета с помощта на съобщенията, че на срещата на ЕЦБ през септември може да се очаква повишение със 75 б.т.", заяви Шон Калоу, валутен стратег в Westpac в Сидни.

"Но доходността на еврото остава непривлекателна, а задълбочаващата се газова криза в Европа означава, че по-агресивни повишения на ЕЦБ само биха задълбочили рецесията. Очакваме EUR/USD да достигне нови 20-годишни минимуми през следващите дни, като следващата очевидна цел е 0,98".

Търговците виждат по-добри от 50% шансове за 75 б.т. от страна на ЕЦБ на 8 септември, след като парадът от оратори на ЕЦБ на годишния симпозиум на Фед в Джаксън Хоул подкрепи тезата за голямо повишение, съобщи "Ройтерс".

За сравнение, залозите за увеличение със 75 б.т. от страна на Фед на 21 септември, макар и по-високи - 70%, отстъпиха от 75% в понеделник.

Месечните данни за работните места в САЩ, които се очакват в петък, ще бъдат внимателно наблюдавани за допълнителни улики относно перспективите за лихвите.

Еврото бе подпомогнато и от отстъплението на европейските цени на природния газ, след като германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че страната запълва газохранилищата по-бързо от очакваното. /БГНЕС