Доброволец: Животните в Турция са на пиедестал, спасихме 2000 след земетресенията

„Ролята на животните в Турция е много голяма и може би много по различна от тази в България, защото от една страна там в почти всеки дом има домашен любимец, а от друга и отношението към бездомните животни е по-различно от това в България. Някак си животните са поставени на друг пиедестал и затова в Турция имахме много работа, защото се оказа, че след земетресенията има много изчезнали и пострадали животни“.

Това заяви в интервю за БГНЕС Явор Гечев от организацията Humane Society International, чиито членове доброволно спасяваха животни след земетресенията в Турция.

„Нашата мисия бе да помагаме на тези животни, да се опитаме да ги съберем с техните стопани, а за тези животни, за които за съжаление вече техните стопани не са живи, да намерим нов дом“, заяви още Явор Гечев.

„По наши изчисления може би близо 2 000 животни са били спасени само в Антакия след земетресението не само от нас, но и от другите спасителни групи. Първоначално отидохме там с намерението да построим болница, но се оказа, че вече има три такива полеви болници за животни и нашата роля беше да участваме в спасяването на животните първоначално от отломките в първите дни, когато имаше под тях все още живи животни, а впоследствие през последната седмица и такива, които все още обитават изоставени и полуразрушени сгради, защото понеже това е бил техният дом, те все още се крият там“, разказа доброволецът.

Явор Гечев

Изгубените животни са издирвани с дрон с термокамера, а за онези от тях, за които са имали предположения, че са в района, са пускали записи с гласа на стопаните им с цел да ги привлекат. Използвани са и методи за хуманно залавяне.

„При нас нямаше практика да се ползват кучета-спасители, за разлика от други организации, които спасяват хора“, поясни Явор Гечев. На въпроса защо в Турция е по-отговорно отношението към животните, отколкото в България, той заяви, че това е въпрос на възпитание, на култура, която се изгражда в продължение на столетие. „Изключително съм впечатлен от отношението на турците към бездомните животни и към домашните любимци. Оказа се, че голяма част от тези домашни животни са чипирани, което помогна много бързо да бъдат намерени собствениците им. От друга страна, когато ставаше дума за изчезнали животни, това което ни направи впечатление бе, че навсякъде в Антакия имаше купчинки с оставена храна, като още преди земетресението там е имало и хранилки, построени от Общината. След земетресението се оставяха купчинки навсякъде, защото голяма част от животните на улицата са били обгрижвани от хората и преди. Когато хората са евакуирани, е логично да няма кой да се грижи за тези животни, но въпреки това винаги се намираше някой, който да отиде и да остави купчинка храна, защото се знаеше, че тези животни няма къде другаде да отидат. Така в един момент бяхме много изненадани, когато имаше купчинки с храна навсякъде и че както полицията, така и армията участват в оставянето на храна“, сподели доброволецът.

„Другото нещо, което ми направи силно впечатление бе, че никъде не се задаваше въпросът защо се помага на животните от някои организации, а не на хората. Ние там бяхме доста групи за защита на животните, които по различен начин оказвахме помощ, но в нито един момент никой не попита защо го правим това нещо, дори напротив - те бяха много благодарни. Можете да си представите какво означава за някого, който е загубил цялото си семейство, да намери поне един оцелял член, макар било то и животно“, подчерта той. Гечев обясни, че техният екип е бил разделен на три части. „Нашият екип беше разделен на три части – аз участвах в първата смяна, която постъпи в Турция почти непосредствено след земетресението и в последната, която се завърна на 11.03.

Ние от Humane Society International бяхме организацията, която може би най-дълго остана на място и вложихме много усилия не само в намирането на животни, но и в обучаването на хора в това как да се търсят животни и тъй като работата ни приключи, много по-малко станаха сигналите за загубени животни от една страна, от друга – търсенето е изключително трудно поради започналите дейности по разчистването на града и придвижването от един адрес към друг става много затруднено. Затова решихме, че няма смисъл да работим на място, а това, което има смисъл е да подпомагаме местни групи, които работят. Ние всъщност подпомагаме финансови групи от първия ден след земетресението и ще продължим да правим това нещо, защото те са много по-ефективни на терен“, допълни още Явор Гечев. /БГНЕС