Доц. Наталия Киселова: Има напрежение във всеки етап на изборния процес

„Във всеки един от етапите, през който минава изборният процес в България, има напрежение и проблеми“. Това заяви пред БГНЕС доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“.

„Трите най-важни въпроса, по които трябва да се дискутира и да се търси нормативно решение са: 1. избирателните списъци; 2. предизборната кампания; 3. начинът, по който се гласува“, коментира тя.

Според нея честността на вота трябва да бъде гарантиран на първо място от членовете на Секционните избирателни комисии. В този смисъл тя смята, че трябва да се проведе много по-сериозни обучение за членовете на тези комисии, защото те ще извършат преброяването на бюлетините по действащата в момента уредба.

„На следващо място са политическите партии, които ще номинират кандидати за членове в Секционните, респективно в Районните избирателни комисии и самите граждани, които ще трябва да се доверят на начина, по който гласуват“, заяви доц. Киселова.

Тя смята, че един от вариантите, в резултат на който може да бъде върнато доверието на гражданите в избирателния процес, е създаването на така наречените Регионални преброителни центрове. При този модел Секционните избирателни комисии носят запечатаните урни в РПЦ. Там пред погледа на наблюдатели, медии, политически партии бюлетините биват преброявани от преброителна комисия.

„За да се случи този модел са необходими малко повече време и усилия, а също така промяна в Изборния закон, но ние сме на 6 месеца от провеждането на редовните избори. В момента не можем да говорим за такава промяна“, отбеляза доц. Киселова.

Юристката е убедена, че докато няма електронна идентификация на гражданите, не трябва да се избързва с дистанционното електронно гласуване. /БГНЕС