Дмитрий Рогозин е ранен

Ръководителят на групата военни съветници „Царски вълци“ и бивш директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин е ранен при обстрел на Донецк от страна на украинската армия. Той е настанен в болница, съобщи негов помощник.

Рогозин с Путин и Лукашенко

„Хотелът в крайните квартали на Донецк, в който през последните месеци е живяла групата военни съветници начело с Дмитрий Рогозин, е обстрелян. Дмитрий Олегович е ранен в гърба. Той е хоспитализиран. Няма заплаха за живота му“, заяви помощникът.

Ранени са също така придружаващите го лица.

„Ударът явно е целенасочен. Специалистите смятат, че той е нанесен от 155 мм самоходна артилерийска установка Caesar, разработена и произведена от френската фирма Nexter“, добави помощникът на Рогозин.

Украинската армия нанесе снощи удари по Ленински район на Донецк. В резултат на обстрела има двама загинали, има и ранени.

„Лекарите от Донецката народна република оказват необходимата помощ на Дмитрий Рогозин и специалистите от групата военни съветници, които заедно с него попаднаха под обстрел в Донецк. Състоянието на Рогозин се оценява като задоволително“, заяви помощникът на Рогозин.

По думите му бившият ръководител на „Роскосмос“ в момента е подложен на поредното превързочно лечение. „Според заключението на лекарите фрагментът от мината, който се е забил в гръбначния стълб, не може да бъде отстранен. Дмитрий Рогозин отказва да бъде евакуиран в медицински заведения в други региони на Русия, докато състоянието на останалите ранени не се стабилизира“, добави той.

От ноември 2022 г. Рогозин ръководи инспекционна група от военни съветници – „Царските вълци“ - в зоната за специални военни операции. Групата предоставя военна и техническа помощ на подразделенията на сепаратистките ДНР и ЛНР. Както съобщи бившият ръководител на „Роскосмос“, инспекционната група действа като доброволно подразделение.

Според Рогозин името на групата води началото си от доброволческите отряди, създадени в Югославия през 1992 г. Бившият ръководител на „Роскосмос“ е участвал като боец в такова подразделение по време на конфликтите в Приднестровието и Босна. /БГНЕС