Директорът на ЦРУ се срещна с ръководителите на Мосад и Мухабарат в Катар

Според многобройни източници директорът на ЦРУ Бил Бърнс се завръща в Ката,р за срещи с катарски официални лица, както и с израелски и египетски колеги, съобщи Си Ен Ен.

"Директор Бърнс отпътува за Доха за срещи относно продължаващата война между Израел и Хамас, включително за продължаване на дискусиите относно заложниците", заяви американски служител.

Друго лице, запознато с пътуването, заяви, че към Бърнс в Доха ще се присъединят директорът на израелския Мосад Давид Барнеа и директорът на египетския Мухабарат Абас Камел.

Бърнс е централен участник в усилията на администрацията на Байдън да договори споразумение с Хамас за освобождаване на заложниците и поддържа редовни контакти с Барнеа, който е назначен от израелска страна за лице, отговарящо за преговорите за заложниците.

"По-рано този месец, на 9 ноември, Бърнс посети Доха, като се срещна с катарските лидери и директорът на Мосад, за да обсъди очертаващото се споразумение", заяви високопоставен служител на администрацията.

Седмица и половина по-късно Бърнс се включи във видео среща в Доха, водена от главния съветник на Белия дом за Близкия изток Брет МакГърк, докато се нанасяха последните щрихи по споразумението, според което най-малко 50 заложници ще бъдат освободени за четири дни. /БГНЕС