Димов: Оптимист съм за мача с Казахстан, ще говорим с Григор Димитров

"Няма да бъде лесно, но пък имаме подкрепата на феновете и приятелите на тениса в България, това е едно предимство. За Купа Дейвис невинаги цифрите са решаващи и определящи, по-скоро отборният дух и желанието за победа за родината ни е по-определящо. Смятам, че този отбор на много високо ниво в това отношение, така че съм напълно оптимист за този мач". Това заяви капитанът на България за Купа Дейвис Валентин Димов, след като стана ясно, че тимът ни ще срещне Казахстан в мач от Световна група I на турнира през септември, предаде репортер на БГНЕС.

Преди броени дни българският тим победи като гост Нова Зеландия, за да влезе за първи път в най-високото ниво на отборната надпревара, а тегленият днес жребий отреди в средата на септември да посрещнем Казахстан. "Няма как да очакваме лесен противник или нещата да стават по-леки. Колкото повече победи постигаме и минаваме напред в класирането, се очакват все по-тежки и тежки мачове. Смятам, че имаме своите шансове, това е един преодолим противник, особено когато играем у дома, където имаме и право на избор на настилка. Ще направим една оптимална подготовка, за да можем да преодолеем този съперник. Червена настилка - клей, най-вероятно в БНТЦ ще се проведе срещата", каза Димов на пресконференция в Пресклуб България днес.

Той разкри, че ще разговаря с първата ни ракета Григор Димитров за участие в двубоя. "Ще положим необходимите усилия и ще проведе разговори с Григор Димитров, за да ни подкрепи септември месец. Няма как да ви кажа какви са шансовете, преди да проведем тези разговори и да получа отговор. Смятам, че не са малки и се надявам да приеме, защото това е един плюс, към тези момчета да се присъедини и Григор Димитров. Това ще е още едно оръжие на отбора, мотивация за всички нас и разбира се, увеличава шансовете да спечелим мача".

Лидерът на отбора Димитър Кузманов и записалият ключова победа на сингъл срещу Нова Зеландия Александър Лазаров споделиха какво предстои за тях в следващите седмици. "Утре сутринта заминавам за Индия, по план имам да изиграя три турнира от веригата Чалънджър с награден фонд сто хиляди долара на твърда настилка. Това е нашата професия, много е натоварена, много е динамична. Разбира се, всеки един от нас иска да си почине след дългото пътуване и физическата и психическата емоция, но затова тенисът е един от най-трудните спортове и затова ние сме професионалисти да си вършим работата", каза Кузманов, който е рекордьор на България по победи за Купа Дейвис.

"Аз пътувам абсолютно сам по турнирите и невинаги е лесно. Сам да се мотивираш и да се вдигнеш да играеш на сто процента. Но както Мико каза, не го правим това от вчера и докато не стигнем желаното ниво, когато вече можем да си позволим да тренираме и да пътуваме с екип постоянно. Ако не успеем, значи не сме достатъчно добри, така че нямаме голям избор, хванали сме се на хорото и трябва да го играем", коментира Лазаров. "Отивам в Турция, където има един Чалънджър на клей и след това съм решил да направя 5-6, може би 7 седмици поред, защото имам само един турнир от началото на годината, който беше доста кратък, само един мач", допълни той.

Мачът с Казахстан трябва да се проведе на 15-16 или 16-17 септември, като изборът на конкретни дати е право на домакина. Първа ракета на Казахстан е Александър Бублик, №50 в световната ранглиста. Тимофей Скатов е № 127 в света, а Михаил Кукушкин е №217. На двойки Казахстан разчита на Андрей Голубьов № 47 двойки и Александър Недовесов № 67 двойки. /БГНЕС