Димитров започва с американец на Ролан Гарос, Джокович, Надал и Федерер в една половина

Григор Димитров ще се изправи срещу американския тенисист Маркос Гирон в първия си мач от Откритото първенство на Франция, което започва тази неделя. Това отреди тегленият този следобед жребий за основната схема на турнира.

27-годишния Гирон заема 82-ро място в световната ранглиста и има едва 16 победи на ниво АТП в цялата си кариера, а върховият му ранкинг е номер 70 от началото на април тази година. До този момент Димитров, който е поставен под номер 16 в схемата, не е играл с Гирон. При успех българският тенисист ще срещне уругваеца Гуидо Пея или квалификант, а първият поставен тенисист, който може да застане на пътя на Димитров в трети кръг, е чилиецът Кристиан Гарин.

Григор Димитров ще срещне Маркос Гирон на старта в Париж.

През 2020 Григор за първия път в кариерата си достиган осминафиналите на Ролан Гарос, а ако успее да стори това и през тази година, то той може да срещне втория поставен в схемата Данийл Медведев от Русия. Григор Димитров е единственият български представител в основната схема на Ролан Гарос, след като Цветана Пиронкова, Виктория Томова, Изабелла Шиникова, Елица Костова и Димитър Кузманов отпаднаха в квалификациите.

Световният номер 1 Новак Джокович, 13-кратният шампион Рафаел Надал и победителят от 2009 година Роджър Федерер попаднаха в една половина на схемата на Ролан Гарон..Надал е поставен под номер 3 в схемата, докато Федерер е осми поставен, което позволи тримата доминатори в световния тенис в последните 15 години да попаднат в една половина. Носителят на 18 титли от Големия шлем Джокович преследва рекорда на Федерер и Надал от 20 триумфа в голямата четворка и ще се опита да се доближи максимално до него с успех в Париж.

Федерер и Джокович могат да се срещнат на четвъртфиналите

Сърбинът може да играе с Федерер още на четвъртфиналите, докато потенциалната му среща с Надал ще бъде на полуфинал. В първия кръг Джокович ще се изправи срещу американеца Тенис Сандгрен, Федерер ще играе с квалификант, а Надал започва с Алексей Попирин от Австралия.

Другите тенисисти, определяни от букмейкърите за основни претенденти за титлата, попаднаха в долната половина на схемата. Петият поставен Стефанос Циципас започва с опитния французин Жереми Шарди, а на четвъртфинал може да срещне номер 2 в схемата Данийл Медведев. Двукратният финалист Доминик Тийм ще срещне испанеца Пабло Андухар на старта, като в неговата четвъртина е Александър Зверев.

При жените световната номер 1 Ашли Барти, шампионка от 2019 година, ще играе с Бернарда Пера от САЩ в първи кръг, а миналогодишната победителка Ига Швьонтек стартира срещу словенката Кая Юван. Втората поставена в схемата Наоми Осака ще се изправи срещу Патриция Мара Тиг в откриващия си мач, а за ветеранката Серина Уилямс също ще има румънско предизвикателство - Ирина-Камелия Бегу. /БГНЕС