Димитров пречупи и Хуркач за първи полуфинал в Индиан Уелс

Григор Димитров се класира за първия си полуфинал на тенис турнира от сериите Мастърс 1000 в Индиан Уелс, след като надигра Хуберт Хуркач с 3-6, 6-4, 7-6 (2) след два часа и 40 минути здрава битка.

Григор се бори за втора титла от Мастърс 1000 в кариерата си.

Откриващият сет започна с равностойна игра и без пробиви до осмия гейм, когато полякът дочака своя миг и нанесе решителен удар, възползвайки се от третата си възможност за брейк. След това 12-ият в света сервира успешно, за да поведе в резултата. Втората част стартира с по-добра игра на първата ни ракета, който стигна до пробив за 2-0. Хуркач обаче го върна моментално, като имаше два шанса за брейк в седмия гейм. Димитров ги отрази и стигна до сетбол на сервис на съперника в десетия гейм, който оползотвори след щастлива намеса на мрежата.

В решаващия трети сет нашият тенисист първи изпита проблеми на собствен сервис, като му се наложи да спасява две точки за пробив в третия гейм. Григор се справи и след това получи своите шансове в шестия гейм, като се възползва от втората си възможност, за да дръпне с 4-2. Впоследствие 30-годишният хасковлия затвърди брейка и се доближи на само един гейм от полуфиналите. Хуркач обаче първо си взе подаването без проблеми, а след това съумя да върне пробива в последния възможен момент. Полякът увеличи серията си на три поредни гейма, за да възстанови паритета при 5-5. Двамата си взеха след това подаванията и така се стигна до тайбрек. Дългият гейм започна с три мини-пробива, преди нашето момче да поеме контрола върху събитията и да се поздрави с успеха след убедителното 7-2 точки.

Така, Григор направи втори пореден обрат след този срещу втория в света Данийл Медведев, като ще играе за първи път на полуфиналите в калифорнийската пустиня и за седми в кариерата си в турнирите от Мастърс 1000. За последно той бе сред последните четири на надпревара от подобна категория в Париж през 2019. Бившият номер 3 в света спечели първия си официален мач с Хуркач и ще спори с Камерън Нори за място на финала в неделя, след като британецът разби Диего Шварцман с 6-0, 6-2. За Димитров това е втори пореден полуфинал след този в Сан Диего, където отстъпи на Каспер Рууд, който пък надигра именно Нори в мача за титлата. Григор и Нори имат един помежду си, като победата е за британеца – на Мастърса в Маями по-рано тази година.

Другият полуфинал ще бъде определен от спечелилите двойките Николоз Басилашвили – Стефанос Циципас и Тейлър Фриц – Александър Зверев. /БГНЕС