Димитър Илиев е Футболист на годината на България

Димитър Илиев получи и приза за най-добър нападател в българското първенство.

Нападателят на Локомотив Пловдив Димитър Илиев спечели за първи път в кариерата си отличието Футболист на годината на България, предаде репортер на БГНЕС. Голмайсторът на "смърфовете" триумфира с 216 точки в 59-та традиционна анкета между спортните журналисти и получи приза си от седемкратния номер 1 на годината Димитър Бербатов на церемония в Централния военен клуб в София.

31-годишният Илиев имаше много успешна година на клубно ниво, като изведе Локомотив до Купата на България след победата над градския съперник Ботев Пловдив във финала на турнира през пролетта, а през есента капитанът на пловдивчани излезе начело в голмайсторската листа на efbet Лига. Нападателят обаче все още чака да изиграе дебютния си мач за националния отбор на България, въпреки че получи първа повиквателна от селекционера Георги Дерменджиев през ноември.

На второ място в анкетата се нареди защитникът на Лудогорец Антон Недялков, който получи 176 гласа от спортните журналисти, а призовата тройка допълни централният бранител на Слован Братислава Васил Божиков с 62 гласа.

Станислав Иванов бе обявен за номер 1 сред младите футболисти.

При треньорите за номер едно бе обявен наставникът на Кайсара Стойчо Младенов, който спечели Купата на Казахстан с тима, а негови подгласници са треньорът на Левски Петър Хубчев и Станислав Генчев, който класира Лудогорец за елиминационната фаза на Лига Европа.

Общо 112 журналисти от 44 медии взеха участи в анкетата, която определи футболист номер 1 на България за годината, а на днешната церемония бяха раздадени и други призове:

Най-добра футболистка: Евдокия Попадинова (за четвърта поредна година), с подгласнички Лиляна Костова и Симона Петкова

Награда „Лъвско сърце“ на името Трифон Иванов: Владислав Стоянов, който се завърна на футболния терен след почти тригодишна битка с контузия

Гол на годината: Ален Ожболт (за Локомотив Пловдив във финала за Купата на България с Ботев Пловдив)

Най-прогресиращ млад играч: Станислав Иванов (Левски)

Най-добър чужденец: Клаудио Кешеру (Лудогорец)

Най-добър вратар: Пламен Илиев (Лудогорец)

Най-добър защитник: Антон Недялков (Лудогорец)

Най-добър халф: Тодор Неделев (Ботев Пловдив)

Най-добър нападател: Димитър Илиев (Локомотив Пловдив)

Специална награда за футболно спортно дълголетие: Георги Илиев (Локомотив Пловдив)

Специална награда за изключителен принос към българския футбол: Димитър Якимов, Наско Сираков, Божил Колев, Добромир Жечев

59-та анкета „Футболист на годината“ се организира в партньорство от „Дакс Медия“, Българската асоциация на спортните журналисти и Българския футболен съюз. /БГНЕС