Димитър Стоянов: Случаят на границата е криминален, оградата не е надеждна

Оградата по границата, която беше представена като китайска стена и за която бяха дадени 200 милиона, не е надеждно съоръжение. Колкото и да е трудно, ние се справяме с охраната на границата, за съжаление не се справихме с опазването на човешкия живот. За мен това е криминален случай, свързан с каналджии.

Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов в първи коментар след убийството на граничен полицай недалеч от Елхово.

Полицай бе убит при престрелка до турската граница

Пред бТВ министър Стоянов каза, че граничен полицаи и военнослужещ винаги патрулират заедно.

Военнослужещият не се е оттеглил, той е прикрил границата също, категоричен бе министър Стоянов.

Той съобщи, че около 200 човека, военнослужещи, има в момента на границата. Мигрантският поток е засилен и мигрантите проявяват изобретателност, правят нови и нови пробоини, каза още Стоянов.

Близо 40 са военните на границата в момента, които се занимават с поддръжката на оградното съоръжение.

Запитан когато военен може да използва оръжието си, министърът каза: Могат да отвърнат, когато по тях се стреля. Има ясни процедури, и описани мерки как да бъдат използвани оръжията на границата.

По думите на Димитър Стоянов каналджиите използват абсолютно всички средства за прекарване на хора, за тях това е печалба.

Според военния министър оградното съоръжение по българо-турската граница не е надеждно. Той бе категоричен, че трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да е бетоново и с височина над 3 метра.

Това, което се е случило днес, е случайност. Въпреки това съм разпоредил за допълнителни мерки, за да се осигури безопасността на военнослужещите по границата, подчерта още Стоянов. /БГНЕС