Димитър Стоянов: Български войник няма да стъпи в Украйна

България няма да изпраща никакъв контингент в Украйна, български войник няма да стъпи там, докато служебното правителство е на власт. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов във Велико Търново, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

По думите на Стоянов въпреки съобщенията в социалните мрежи, не върви никакъв процес на мобилизация, а се правят годишни сверки, които се провеждат всяка една година във военните окръжия. Министърът призова и в разгара на предизборната кампания да не се правят спекулации с тези теми, свързани с конфликта в Украйна.

По отношение на производството у нас на въоръжение по натовски стандарти, Стоянов заяви: „Към МО е единствено компанията ТЕРЕМ, а тя не произвежда боеприпаси с натовски стандарти, Министерство на икономиката е принципал на военно-промишления комплекс. При посещението си в два от заводите на комисаря Бретон, беше демонстрирана способността на предприятията да произвеждат 155- милиметрови снаряди по натовски образец. Имаме такива способности, количествата са ограничени. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155 мм снаряди. Това са частни контракти, нямаме информация за сделките".

На журналистически въпроси произвеждат ли се такива боеприпаси и за кои държави се изнасят, той допълни, че МО има представител в комисията към Министерство на икономиката, която издава разрешителните за износ и търговия с боеприпаси, но контрактите са частни. Той посочи, че няма информация дали тези боеприпаси заминават директно за Украйна или за трети страни. По думите на министъра, тази комисия издава документацията за краен получател и в нея има такава информация.

Министър Стоянов заяви още, че няма постъпила заявка за ремонт на тежка военна техника – бронетанкова, за Украйна./БГНЕС