Димитър Радев: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия за банковата ни система

БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”. Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, тези текстове бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат. Неспазването на санкциите може да имат тежки последствия за банковата система.

Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев на изслушване в комисията „Магнитски”, предаде репортер на БГНЕС.

На 13 февруари 2018 г. например САЩ включи в този списък латвийска банка за това, че не спазва американски санкции свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 банката беше обявена в несъстоятелност. Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Мерките работеха дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките. Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, то е дял от 0,017 %. Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%, обяви Радев. Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем свързан със списъка „Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система, подчерта Радев.

Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки, каза още Радев.

Има случаи на лица от списъка „Магнитски”, на които са наложени санкции още преди публикуването на списъка, заяви той.

Санкциите са наложени по силата на НАП или съдебно решение. Ние нямаме информация за наложени санкции, различни от законовия ред, още по-малко по разпореждане на БНБ. БНБ няма права и отговорност да изисква такива санкции, категоричен беше Димитър Радев. Ако има конкретни случаи, в които има налагани санкции по различен ред, моля да бъдат изпратени в БНБ, отговори Радев на въпрос на депутата Йордан Цонев от ДПС. Това, което БНБ е направила, е много внимателно преценено от юридическа гледна точка, коментира още гуверньорът на БНБ. МФ на САЩ казват, че при осъществяването на мерките трябва да се внимава така че да не пострадат невинни физически и юридически лица. Има определени граници, в които банките могат да действат, добави още той. /БГНЕС