Димитър Михайлов: Таекуондо учи на уважение и дисциплина

"Без никакво замисляне бих препоръчал на всички родители да си запишат децата да тренират именно таекуондо поради качествата, които изгражда физически, но и поради това, че ние като треньори по таекуондо обучаваме нашите ученици да бъдат добри хора, да бъдат пример за подражание в обществото и да бъдат силни и добри личности". Това сподели в интервю за БГНЕС Димитър Михайлов, вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо и президент на таекуондо клуб "Рамус".

Вицепрезидентът на БФ Таекуондо Димитър Михайлов.

През уикенда в "Асикс Арена" в София ще се проведе 10-то юбилейно издание на турнира "Рамус купа София", което се провежда в чест на Деня на народните будители, като организаторите очакват около 1000 участници от 21 държави.

"Таекуондо е прекрасен спорт и е доста популярен по света, набира скорост и в България, има доста деца, които тренират таекуондо в нашия клуб, може би към 300. В България все повече има интерес, предимно при малките, но също и при по-големите, да тренират таекуондо. Спортът е хубав, леснодостъпен, учи на много важни неща, освен физическите качества, които изгражда, учи на дисциплина, уважение, стараем се всички трениращи да бъдат примери за своите съученици и добри личности и хора. Спортът развива качества като сила, бързина, гъвкавост, ловкост. Не преподаваме таекуондо, за да бият децата други деца и техни съученици, по-скоро учи на самоотбрана, изгражда физически и личностни качества, които смятам, че всяко дете трябва да притежава", разказа Михайлов.

Той изтъкна с какво таекуондо се различава от другите бойни спортове. "Таекуондо е бойно изкуство, което произлиза от Корея, ние тренираме олимпийската версия, която е от Южна Корея, използват се предимно удари с крака от кръста нагоре, имаме право на удари с крака в главата и в трупа, имаме право на удари с ръце в тялото, не и в главата, това го различава от другите бойни спортове, които са част от олимпийската програма. Изключително интересен спорт, в който е много важна освен физическата подготовка, и психическата такава. Дистанция, тайминг, бързина, реакция. Смея да кажа, че това е един прекрасен спорт, подходящ за всички".

Михайлов разкри, че надеждите са на Олимпиадата в Париж България за първи път да има представител в таекуондото. "Таекуондо е популярен спорт в световен мащаб. Мога да ви споделя един интересен факт - на Олимпийските игри през 2012 в Лондон най-много знаменосци бяха състезатели по таекуондо. Така че спортът се радва на сериозен интерес по целия свят, включително и в България. Имаме добри състезатели, някои от тях са били близо до класиране на Олимпийски игри, но, за съжаление, до момента не сме класирали участник за участие на Олимпиада. Надяваме се на следващите Игри в Париж да имаме такъв. Има някои състезатели, които имат потенциал и им го пожелавам от сърце", каза Михайлов.

"Винаги се стараем турнирите, които организираме да са високо качество и затова сме наели електронната екипировка директно от производителя в Испания, тя е същата, с която се игра на последните Олимпийски игри, както и на световни първенства. Това е едно нещо, което допринася за безпристрастност и качествено провеждане на състезанието", разказа Михайлов относно турнира "Рамус купа София", който се провежда в чест на Деня на народните будители. /БГНЕС