Децата на Милорад Додик: Великосръбски шовинизъм и корупция за милиони

Президентът на Република Сръбска /РС/ Милорад Додик неотдавна нарече журналистка на телевизия N1 "крава". Асоциацията на журналистите на Сърбия реагира и призова Додик да се извини. Разбира се, той отказа. Веднага след това дъщеря му Горица Додик проговори и заяви, че е съгласна той да се извини, "но на кравите, защото ги е обидил, като е сравнил "журналистката" с тях".


Дъщерята на татко е винаги готова да го защити, особено онлайн.

Заедно с брат ѝ Игор, друг от доверениците на баща им, бяха поставени в "черния списък" на САЩ, където Додик е от доста време.

Американците смятат, че от 2021 г. насам Додик е увеличил участието на сина си и дъщеря си в политически и бизнес дейности в рамките на РС, което предизвиква безпокойство, че РС се превръща по-скоро в семеен бизнес, отколкото политическо образувание в рамките на Босна и Херцеговина /БиХ/.

Горица Додик "благодари" на САЩ, заявявайки, че "в днешно време няма по-голяма привилегия от това да си в черния списък".

„Това е доказателство, че не сме агресори и престъпници като вас. Ръцете ви са окървавени до лактите. Който ви подкрепя е съучастник в чудовищните ви престъпления по света“, написа тя в социалната мрежа Х.


Наскоро тя обяви, че закрива основаната от нея фондация "Сръбска къща", тъй като банката закри сметката на фондацията заради американските санкции.


Радио Свободна Европа /РСЕ/ разкри, че Игор Додик и сестра му Горица са собственици на три компании за овощарство и един ресторант. Общата стойност на тези компании е около 7,5 милиона евро. Горица Додик е собственик на компанията "Агро Воче" от Лакташ, която се занимава с отглеждане на плодове и е на стойност 1,25 млн. евро. Тя беше съсобственик на аптека "Green Line" с Нина Шкърбич, дъщеря на бившия министър на здравеопазването на РС Ранко Шкърбич. Това дружество е ликвидирано, пише РСЕ.

Игор и Горица Додик са съсобственици и на компанията "Глобал либърти", чиято основна дейност също е овощарство и е на стойност около 60 000 евро. Горица Додик и съпругата на Игор - Ивана Додик са съсобственици на ресторант "Агапе" в универсалния магазин "Боска" в Баня Лука. Съпругът на Горица, Павле Чорович, е собственик на компанията "Агро Дестил" на стойност около 1,13 милиона евро, с основна дейност дестилиране на алкохол. През май 2023 г. Чорович регистрира и компанията "Monte Block", чиято основна дейност е строителството на сгради.

Миналата година Горица влезе в спор с Небойша Кръстич в тогавашния Twitter (X). Поводът беше публикация на Кръстич, че Додик е "руски проект, който пречи на Сърбия да укрепи и защити своите интереси".

Преди две години Горица Додик, вестник Informer и собственикът му Драган Вучичевич се сблъскаха ожесточено в социалната мрежа по повод участието на биячи от Сърбия в изборите в Босна и Херцеговина.

Горица сподели видео на телевизия BN, в което се твърди, че "заснети бандити" са докарани от Сърбия за общите избори в Босна и Херцеговина, за да създадат, според нея, безредици и да бъдат представени като "Додиците" (хора на Додик). Малко по-късно в портала Informer беше публикувана статия със заглавие „Скандално! Додик, чрез портала на сина си, атакува вероломно президента на Сърбия". Тогава Горица Додик сподели статията на Informer с думите: „Абе хора, вие нормални ли сте? След интервюто с изнасилвач, Informer продължава да изнасилва хората с лъжи“.

След като подкрепи осъдения военнопрестъпник и лидер на босненските сърби Ратко Младич в Twitter, социалната мрежа премахна поста ѝ.

Младич беше осъден на доживотен затвор в Хага за военни престъпления в Босна и Херцеговина, включително геноцида в Сребреница през 1995 г., но Горица Додик написа в туит: „Да живее Република Сръбска! Да живее Ратко Младич! Да живеят всички герои на армията на Република Сръбска!".

През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Младич, за часове избиват над 9 000 души - босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

Горица е завършила гимназията по икономика в Баня Лука, а след това икономическа специалност в Кипър. Тя става директор на маркетингова агенция и спортно радио "Igokea" и е ръководител на кабинета на тогавашния министър на икономическите връзки с чужбина Желка Цвиянович, докато баща ѝ е министър-председател на РС. Омъжена е за Павле Чорович и двамата имат четири деца. /БГНЕС