Децата в Идлиб провеждат собствено световно

Повече от 300 деца в контролираната от бунтовниците северозападна Сирия започнаха своята собствена Световна купа по футбол, като организаторите се надяват да хвърлят светлина върху общностите, засегнати от 11-годишната война.

Развълнуваните деца участваха в церемонията по откриването на общинския стадион в Идлиб, като някои от тях носеха фланелките на отборите от тазгодишното световно първенство, съобщи фотограф на АФП.

Техните 32 състава съответстват на нациите, които са се класирали за Световното първенство, което започва в неделя в Катар, а състезанието им бе открито с мач между страната домакин и Еквадор, отразяващ официалната програма.

"Аз представлявам Испания и се надявам да спечелим купата", възкликна 12-годишният Басел Шейхо, който работи в гараж.

Докато децата от лагерите за разселени лица в Идлиб и околностите съставляват 25 от отборите, останалите седем са съставени от деца, които работят в индустриалните зони в региона.

Войната в Сирия е отнела живота на около половин милион души и е довела до разселването на още милиони, откакто започна през 2011 г. с бруталното потушаване на антиправителствените протести.

В района на Идлиб живеят около три милиона души, като около половината от тях са разселени.

Деца на възраст от 10 до 14 години тренират от месеци, за да участват в "Световната купа по лагери", казва Ибрахим Сармини от неправителствената организация "Виолет", която организира турнира.

Той заяви, че събитието има за цел да насърчи децата да спортуват и да "насочи международното внимание към разселените младежи и работещите", които са сред най-изложените на смъртоносни рискове.

Последният джоб на въоръжената опозиция срещу режима на президента Башар Асад включва големи територии от провинция Идлиб и части от съседните провинции Алепо, Хама и Латакия.

Джихадистката групировка Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ръководена от бившия сирийски клон на Ал Кайда, доминира в района, но други бунтовнически групировки също са активни.

Мачовете от "Световната купа на лагерите" ще продължат през целия официален период на турнира, а финалът ще бъде организиран в лагер в Идлиб.

Сармини отбеляза, че зимата ще започне с пълна сила, като се очаква дъждовете отново да донесат мизерия в порутените, потънали в бедност лагери.

"Надявам се, че целият свят ще насочи вниманието си към разселените лица и ще ги подкрепи, за да могат да се завърнат по домовете си възможно най-скоро", каза той. /БГНЕС, АФП