Деца пипнаха истинска кост на динозавър, нарисуваха му и портрет

Децата имат най-голям интерес да рисуват динозаври. Но се радвам, че и някой възрастни също проявяват интерес и резултатите са доста интересни. Идват хора от всякакво ниво на художествени умения, както абсолютни любители, така и с хора с по-сериозен интерес към научна илюстрация. Резултатите, които видях бяха изключително добри.

Това заяви в интервю за БГНЕС палеонтологът Владимир Николов по време на работилницата за палеоарт на тема "Да нарисуваме динозавър с патешка човка - хидрозавърът от Лабиринта.

Николов отбеляза, че работилницата, която се провежда в музея, е за палео илюстрация и това е вторият ден на работилницата. "Идеята е с хората, които дойдат, да рисуваме динозавър с патешка човка и по-точно динозавърът, който е открит до град Червен бряг през 80-те години.", обясни той. Палеонтологът каза, че идеята за работилници по научна илюстрация се е появила преди известно време и тя се осъществява в партньорство с ДАФНИ и Националния природонаучен музей при БАН.

Палеоилюстраторът обясни, че освен да рисуват, хората имат възможност да задават въпроси, на които да получат отговори. "Погрижил съм се да донеса книги, както и художествени албуми и наръчници с палео илюстрации за това как се прави този тип рисунка. Освен това съм приготвил и фосилни кости на динозавъра, който ще рисуват, за да може да се докоснат и до кост на истински динозавър", каза той.

По време на работилницата, всеки участник може да види рисунките на динозаври, които самия Николов е нарисувал. Те са подбрани и са направени с различни техники - молив, акварелни бои и смесена техника от дигитално оцветяване и дигитална рисунка. Има и пано, на което палеонтологът рисува и помага на посетителите да добият по-ясна представа как да нарисуват конкретен елемент от динозавъра и по-какъв начин да се справят със създаването на светлосенки.

Николов посочи, че ако хората имат интерес към този тип рисуване и искат да научат повече за динозаврите могат да посетят музея и да се възползват и от възможността да докоснат кост от динозавър./БГНЕС