Десетки задържани и ранени след протести в Грузия

66 демонстранти бяха задържани в Грузия, а десетки полицаи бяха ранени след ожесточени сблъсъци в столицата Тбилиси срещу плановете на правителството да въведе спорен закон за "чуждестранните агенти", предаде АФП.

Демонстрациите избухнаха късно във вторник, след като законодателите в кавказката държава дадоха първоначална подкрепа за проектозакона, напомнящ руското законодателство, използвано за натиск върху критиците.

"Служителите на правоохранителните органи арестуваха 66 души в съответствие с членове... за дребно хулиганство и неподчинение на законните искания на служителите на правоохранителните органи", се казва в изявление на вътрешното министерство.

"В резултат на насилствените действия на събралите се граждани бяха ранени до 50 служители на Министерството на вътрешните работи", се допълва в изявлението, като се казва, че няколко от служителите на реда остават в болница.

Грузинските власти са подложени на нарастваща международна критика заради предполагаемото отстъпление от демократичните реформи, включително вкарването в затвора на бившия лидер Михаил Саакашвили.

Посолството на САЩ в Грузия определи законодателството като "вдъхновено от Кремъл" и заяви, че то противоречи на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили отменя всички срещи по време на работното си посещение в САЩ заради митингите.

"Обръщам се към вас тази вечер, коиото стоите на [булевард Руставели], където и аз съм стоял неведнъж. Днес съм в Ню Йорк, а зад мен е Статуята на свободата. Това е символът, за който Грузия винаги се е борила, за който ние достигнахме днес. Заставам с вас, защото днес вие представлявате свободна Грузия", каза Зурабишвили във видеообръщение.

Държавният глава също така добави, че проектозаконът за чуждестранните агенти трябва да бъде отменен и потвърди намерението си да наложи вето на законопроекта. Тя също така заяви, че законопроектът "може да е бил подписан под диктовката на Москва".

Главният дипломатически представител на Европейския съюз Жозеп Борел осъди закона.

"Този закон е несъвместим с ценностите и стандартите на ЕС. Той противоречи на заявената цел на Грузия за присъединяване към Европейския съюз, която се подкрепя от голямото мнозинство грузински граждани. Окончателното му приемане може да има сериозни последици за нашите отношения", заяви Борел.

Основната опозиционна партия в Грузия призова за нови демонстрации в столицата Тбилиси срещу спорния законопроект.

"От 15:00 ч. грузинците ще се съберат на булевард "Руставели" (в Тбилиси) и това ще продължи всеки ден, докато не бъде постигната победа", заяви Ника Мелия, представител на Единното национално движение (ЕНД) - опозиционна група, създадена от Михаил Саакашвили.