Десетки поискаха незабавна промяна в НК заради нападения от омраза и хомофобия

В София се проведе протест под наслов „Не на омразата“ във връзка с бруталното нападение в център на ЛГБТИ общността. Скандирайки “фашизмът не е мнение, а престъпление” и държейки плакати “промяна в Наказателния кодекс сега”, организаторите на протеста настояват за справедливост и промени в Наказателния кодекс, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди, предаде репортер на БГНЕС.

Възмутените граждани се събраха пред Съдебната палата в 18:00 часа днес заради инцидента от събота, когато около десетина души, предвождани от кандидата за президент Боян Расате, нахлува и изпочупва центъра Rainbow Hub, следствие на което пострада и момиче, което е било удряно по главата. Днес редица посолства осъдиха нападението, а посланиците на 11 държави посетиха центъра, за да окажат морална подрекпа на потърпевшите. Междувременно стана ясно, че главният прокурор е поискал от ЦИК снемане имунитета на Расате, който се ползва с такъв като участник в кандидатпрезидентската кампания.

Демонстрантите бяха от различни организации, сред които Rainbow Hub, София Прайд, Фондация "Билитис", Фондация "ГЛАС", Младежка ЛГБТ организация „Действие", Колектив "Феминистки мобилизации", Фондация "Single Step", които определиха нападението като "не просто вандалски акт, а фашистка атака срещу правото ни на съществуване".

Участниците в събитието издигнаха разкъсани тениски и плакати, на които пишеше "И моята кръв ли е нужна?", "Промяна в НК веднага" и "Аман!".

„Смятам, че е време в България, особено във време на политическа кампания, да спрат хората да правят някакъв вид рейтинг и позитив върху гърба на други хора. Едно подобно посегателство над частна собственост е пълен абсурд. Има си закони в държавата и българският съд би следвало да даде адекватна присъда на извършителя на този вандалски акт“, каза възмутен гражданин.

„Подкрепям правата на хората да изразяват любовта си по какъвто начин искат без да се страхуват от насилие. Смятам, че постъпката, която се случи срещу Rainbow Hub, е отвратителна. Мисля, че трябва да има промяна и не трябва хората да могат да си позволяват да правят такова нещо“, сподели друг участник в демонстрацията.

Скандирайки “Фашизмът не е мнение, а престъпление” организаторите на протеста настояха за промени в законодателството, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди. /БГНЕС