Десетки антисемитски графити бяха изрисувани по сгради в Париж

Прокуратурата в Париж започна разследване на десетки звезди на Давид, изрисувани върху сгради в града и предградията му, които се възприемат като антисемитски и заплашващи евреите на фона на войната между Израел и Хамас, съобщи „Гардиън“.


Френският министър-председател Елизабет Борн осъди "подлите действия", като заяви, че те няма да останат ненаказани.

Звездите бяха изрисувани върху фасадите на няколко сгради в южен квартал на Париж, а подобни тагове се появиха през уикенда в предградията на града, включително Ванв, Фонтене-о-Рос и Обервилие.

В близкия град Сен-Уен те бяха придружени от надписи като "Палестина ще победи".

След нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври френските власти са регистрирали 857 антисемитски прояви, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин. "За три седмици това са толкова актове на антисемитизъм, колкото са били досега през тази година", каза той.

Дарманин заяви, че полицията и съдебните власти са започнали няколко разследвания на антиеврейските графити в столицата и обеща на еврейските общности във Франция, че "ще ви защитаваме, абсолютно, напълно, денем и нощем".

Съюзът на еврейските студенти във Франция заяви, че графитите имат за цел да отразят начина, по който нацисткият режим е принуждавал евреите да носят звезди.

"Този акт на маркиране напомня за процесите от 30-те години на миналия век и Втората световна война, довели до унищожаването на милиони евреи", заяви неговият председател Самуел Льожойе.

"Хората, които са направили това, явно са искали да всяват ужас", добави той.

Френският министър-председател заяви пред Националното събрание: "Ситуацията в Близкия изток не оправдава антисемитизма... моето правителство е решено да води безмилостна борба с него."

Собственият баща на Борн оцелява в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц, но след това се самоубива, когато тя е на 11 години.

"Задължение на Републиката е да защити всички евреи във Франция", каза тя и добави, че всички виновни трябва да бъдат арестувани и осъдени.

Кметът на Обервилие, Карин Франкле, осъди графитите като "напълно противоречащи на основните ценности, които изповядваме, включително толерантност, равенство и взаимно уважение, особено в настоящия контекст", а кметът на Сен-Уан Карим Буамран заяви, че извършителите трябва да бъдат наказани от съда "с най-голяма строгост".

Шарлот Гужон, кмет на Пти-Кювили, градче в област Нормандия, северно от Париж, заяви, че е подала жалба, след като миналата седмица са били открити антисемитски символи, включително свастики.

Много евреи казват, че се чувстват несигурни в Париж, откакто започна войната между Израел и „Хамас“.

Жак Исаак Азеруал, месар в 19-и район на града, в който има голяма еврейска общност, заяви, че клиентите му са намалели наполовина.

"Хората са деморализирани. Те се страхуват да излязат да пазаруват", казва той и добавя, че затваря час по-рано и носи шапка, когато излиза, от страх от агресия.

"Те (антисемитските инциденти – бел.ред.) не са предизвикани от възмущението от снимките от Газа - антисемитските прояви започнаха на 7 октомври, още преди израелския отговор", заяви председателят на Представителния съвет на френските еврейски институции Йонатан Арфи.

Израел бомбардира Газа от 7 октомври насам след нападенията на бойци на Хамас, при които загинаха около 1400 души. По данни на министерството на здравеопазването в контролираната от Хамас територия в Газа са убити повече от 8500 души, предимно цивилни./БГНЕС