Депутатите се скараха за ръководствата на комисиите, БСП, ИТН и Възраждане напуснаха зала

Народните представители започнаха да избират ръководствата в постоянни комисии на Народното събрание. Напрежението веднага се покачи и БСП, ИТН и “Възраждане” напуснаха пленарна зала, предаде репортер на БГНЕС.


От ИТН и БСП обвиниха, че комисиите ще се управляват само от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Тошко Йорданов от ИНТ и лидерът на БСП Корнелия Нинова определиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС като "новото управляващо мнозинство". От ИТН и БСП обявиха, че няма да предлагат председатели и заместник-председатели на комисии, а в последствие БСП напуснаха пленарната зала.

“ДПС не участва във властта, няма постове и подкрепя правителство и евроатлантическото мнозинство в парламента. Така ще е в този парламент без да участваме във властта.”, подчерта Йордан Цонев от ДПС.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че имат два варианта или да не предлагат председатели и заместник-председатели на комисии или да поемат по пътя на разговора на и диалога. Той призова председателят на НС да предложи да се проведе председателски съвет. Костадинов каза, че ако няма председателски съвет и диалог от партията му също няма да предложи председатели и заместник-председатели на комисиите.

Председателят на НС Росен Желязков напомни, че комисиите нямат ръководства от повече от месец и половина. “Тази точка е в програмата от вторник. В случая ние не сме номинирали, не сме минали гласуване на председатели и на заместник-председатели, а се правят внушения.”, коментира Желязков.

В крайна сметка председателски съвет няма да се проведе и депутатите продължиха да избират ръководства на комисиите. Поради това ИТН и “Възраждане” напуснаха пленарна зала. /БГНЕС