Депутатите решиха България да преговаря с Украйна за продажба на двата ядрени реактора от АЕЦ „Белене"

Със 155 гласа „за" депутатите приеха Решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на два наши реактора от АЕЦ "Белене", предаде репортер на БГНЕС.


Решението мина с подкрепата на ГЕРБ – СДС, ПП – ДБ, ДПС и ИТН.

„След войната в Украйна проектът "Белене" няма как да бъде осъществен. Подкрепете решението, за да се защити българският национален интерес", това заяви Теменужка Петкова, бивш енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ.

„България вече няма да има ядрени реактора наше производство, и ще трябва да си купим нови американски", заяви Цончо Ганев от "Възраждане". „Ние си обричаме енергетиката на неустойчиво развитие. България трябва да се движи с план и сигурност. Надявам се да намерим достатъчен брой разумни хора, за да настояваме най – скоро да се получи тази енергийна стратегия, и да не се правят постъпления на парче. Към конкретният проект на решение за продажба на двата ни реактора ние сме категорични, че това ощетява българския национален интерес", каза и Искра Михайлова също от "Възраждане".

„Понеже България е много богата държава и провеждаме ядрено оборудване в кавички, та се налага за втори път България да продава ядрено оборудване, ще бъде срам за всички тук в залата, защото ние спираме развитието на нашата ядрена енергетика", това заяви Драгомир Стойнев от БСП. /БГНЕС