Депутатите продължават с второто четене на държавния бюджет

След среднощно заседание, продължило до 5.20 часа тази сутрин, Народното събрание ще продължи работата по второто четене на държавния бюджет. Малко след 01.00 часа депутатите не успяха да съберат кворум и председателят Никола Минчев реши да проведе заседанието в режим докладване на текстове от законопроекта и дебатирането им, но без възможност за гласуване. Разискванията през нощта се проведоха в полупразна пленарна зала.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев поиска връщане на бюджета в ресорната парламентарна комисия, за да бъде актуализиран след военните действия в Украйна, които ще доведат до допълнително оскъпяване на енергоносителите.

"Ако ние затворим бюджетната процедура, евентуални корекции на бюджета ще отнемат не по-малко от два месеца, за да бъдат приложени. Не се ли заделят сега пари за такива компенсации, няма как да бъдат дадени, дори правителството да ги има", каза Добрев, цитиран от БНР.

Енергийният министър Александър Николов обвини ГЕРБ за състоянието на енергетиката у нас, а вицепремиерът Корнелия Нинова призова дебатите да се върнат в професионалния им тон.

Разискванията по бюджета многократно бяха прекъсвани от процедурни хватки, както и от реплики и дуплики с изцяло политически характер без аргументи по същество.

"Уважаеми колеги от управляващото мнозинство, качили сте се на джипката и сте се запътили, но да знаете, че сте се запътили към пропастта", заяви Байрам Байрам от ДПС.

"Първо е среднощната джипка заради вас, защото ако не бяхте забавили цялото приемане на всички неща, с прекратяване на дебата, на всичко останало, ние щяхме всъщност да сме гласували или прочели този текст", отговори Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

В ранните сутрешни часове заседанието все пак бе прекратено, след като малкото останали депутати в пленарната зала настояха за това.

"Как да затруднявате по-нататъшната работа, очевидно това искаше да каже професор Ангелов. Ще го кажа така, може би не е случайно, че изборите спечели коалиция, от чиято парламентарна група 66 от 67 народни представители са за първи път. Може би това са искали хората", заяви председателят на парламента Никола Минчев в отговор на коментар на Костадин Ангелов от ГЕРБ, цитира националното радио. /БГНЕС