Депутатите почетоха паметта на жертвите от комунистическия режим с едноминутно мълчание

Пленарното заседание днес започна с декларации на парламентарните групи по повод 1 февруари.

По предложение на парламентарните групи на ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС, депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим, предаде репортер на БГНЕС.

Нито един депутат от най-лявата част на залата, където седят 24-те депутата на БСП, не присъства по време на декларациите и почитането на паметта на загиналите.

„1-ви февруари 1945 г. е черната дата, на която са издадени близо 10 000 присъди, над 4 000 семейства са избити, на смърт са осъдени 8 царски съветници, 22-ма министри и редица други представители на българския елит“. Това заяви Станислав Атанасов от ДПС. „Ние няма да позволим да се забравя или да се поругава паметта на тези славни хора. Няма и да позволим някои хора да налагат своята идеология и да подчиняват българския народ. Призовавам всички да отдадем почит на целия загинал български елит, който не са е подчинил пред жестоката комунистическа власт“, заяви Атанасов.

"Макар че комунистическата власт не е питала народа дали иска реки от кръв, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието", коментира председателят на СДС Румен Христов.

Людмила Илиева от ДБ коментира, че "след 9 септември 1944 г. България е потънала в беззаконие, насилие и масови убийства, чийто опит да им се придаде легитимност бе Народния съд".

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002)./БГНЕС