Депутатите обсъждат преструктурирането на хазартния регулатор

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще започнат работа с промените в Закона за хазарта, предаде репортер на БГНЕС.

Законопроектите са два, предложени от участниците в управляващата коалиция, а новите текстове ще бъдат гледани на първо четене в пленарната зала.

С тях от ГЕРБ настояват за промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в България. Те предлагат Държавната комисия по хазарта да се превърне в агенция, тоест от колективен в едноличен орган, чийто ръководител да бъде назначаван от Министерския съвет. Променят се и правилата, при които хазартните оператори правят вноски за социално отговорно поведение, като вече такива ще се дължат на всеки издаден лиценз.

Законопроектът предвижда още разширяване на обхвата на хазартните игри, които могат да бъдат организирани от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор", както и създаване на регистър на зависимите от хазарт лица, които да бъдат вписвани в него на доброволен принцип, като мярка срещи това негативно социално явление.

Предложенията вече получиха подкрепа на заседанието на Комисията по бюджет и финанси. Депутатите от ресорната комисия обаче отхвърлиха идеята на „Обединени патриоти“ за налагане на мерки, които да ограничат разпространението на хазартните игри в България. С тях по-малкият коалиционен партньор иска да ограничи казината и игралните зали само до 5-звездните хотели, националните курорти и на разстояние не повече от 20 километра от границите. За да се реализира това, патриотите предлагат и 5-годишен гратисен период. /БГНЕС