Депутатите не приеха декларацията на ПП за внасяне на нов бюджет за 2023 г.

След над четири часа дебати и спорове народните представители не приеха декларацията на Продължаваме промяната за внасянето на Законопроект за държавния бюджет за 2023 г. от Министерски съвет. Това стана с 86 гласа "за", 127 гласа "против" и 1 "въздържали се", предаде репортер на БГНЕС.

Преди това гласуване обаче депутатите си размениха множество аргументи "за" и "против" внасяне на нов бюджет от служебното правителство, както и редица нападки едни между други - коментираха се политиките на предишното правителство и отражението им върху държавата.

Кирил Ананиев от ГЕРБ обясни, че предложението на Продължаваме промяната за дефицит от 3% няма как да се осъществи, защото в ситуацията, в която се намираме няма как с вкарване на нови разходи за 2023 г. да се получи дефицит от 3%. "Нека да бъдем реалисти, а не популисти", каза той и призова да не се възлага на служебното правителство да внася бюджет, в който трябва да има рестриктивни действия, невъзможност да се изпълняват програмните програми на министерствата и да се създава хаос в държавата.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев обясни, че предложението им за дефицит от 3% е породено от двата проекта на бюджет на служебното правителство, в който са записани съответно 3% и 6% дефицит. "Искаме най-отговорно да се внесе проекта с 3%", подчерта той и добави, че след това ще може експертно да се разгледат всички предложения за постигане на три процента дефицит.

Кирил Ананиев от ГЕРБ отговори, че няма детайлно разработен бюджет с 3% дефицит. "Този бюджет не е разработен с класическия смисъл на разработване на бюджет.", обясни той. Ананиев поясни, че категорично не приема да се прави бюджет на сгрешена макроикономическа прогноза.

Петър Чобанов от ДПС от своя стана направи предложение, което може да отговори възможност за консенсус. "Какво показват числата и дали служебният кабинет заблуждава, не не заблуждава", подчерта той. Чобанов уточни, че приетото като политики тази година има отражение върху дефицита. "Имаме основание да смятаме, че сме изпуснали дефицита и догодина може да достигне 11 млрд.лв. Това, което актуализацията на бюджета не представи е средносрочна рамка", категоричен е той. Депутатът от ДПС посочи, че задачата им не е да се състезават по популизъм. Той предложи в декларацията думата "незабавно", да бъде сменена с "в рамките на един месец". Това се отразява на това кога би следвало служебното правителство да внесе нов бюджет, ако декларацията на Продължаваме промяната бъде приета.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев зададе само един въпрос към ДПС, а именно:"Ако се приеме тази редакционна поправка бихте ли приели декларацията", попита той, но въпросът му остана без отговор.

Красимир Вълчев от ГЕРБ категорично заяви, че най-добрата социална политика е да не се счупи държавата.

Александър Иванов от ГЕРБ поясни, че хората довели държавата до това състояние и гражданите до обедняване сега четат тези и морал на тема финансова дисциплина и финансово управление на държавата. "Това го наричам много нагло поведение", категоричен е той.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев уточни, че това, което ГЕРБ са предлагали в последните години е "една стабилна бедност".

Димо Дренчев от Възраждане заяви, че не е работа на служебното правителство да прокарва политики, а бюджетът е именно това. "Приходите, които залага Асен Василев няма да бъдат изпълнени. Опасно е тук да отваряме бюджета, защото ще направим нещо ,което никой няма да може да го изпълни. Няма да подкрепим така предложената декларация", каза той.

Цончо Ганев от Възраждане посочи: "Призоваваме да има постоянен бюджет, но от правителство с мнозинство, което да носи отговорност", каза той. Ганев дори нарече ПП копие на ГЕРБ и посочи, че в ПП има бивши кадри на ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ поиска Ганев да оттегли думите си, защото е обидно Продължаваме промяната да се сравнява с ГЕРБ.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев обясни, че на 28 юли тази година 11 души от Възраждане са гласували за актуализацията на бюджета и ако са имали нещо против са можели да го кажат. "Ние за разлика от ГЕРБ не сме политически импотентни", отбеляза той.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ се включи в дебата и подчерта, че декларацията на Продължаваме промяната е нелегитимен акт, особено когато удължаването на бюджета вече е прието на първо четене и тече и гледането му на второ. "Внасяте проект на декларация на 1 ноември и задължавате правителството да внесе проект до 31 октомври. Мисля, че въпросният документ, проект ще се изучава, както и всичките ви действия във всички правни факултети като злокобен пример за системен правен нихилизъм. Аматьори бяхте аматьори си оставате", каза тя.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков обясни, че за 60 дни ГЕРБ са показали абсолютна политическа импотентност и не могат да направят правителство. "Срам", посочи той. /БГНЕС

Тагове: