Депутатите гласуват промени в Закона за съдебната власт

Депутатите ще гласуват на второ четене в четвъртък промените в Закона за съдебната власт, както и Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с промяната на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика, предаде репортер на БГНЕС.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е внесен от Министерски съвет и цели създаването на правила и специални мерки за децата и уязвимите лица, за да се гарантира, че те могат да участват ефективно в наказателното производство и могат да се ползват от правото си на справедлив съдебен процес в същата степен, както другите обвиняеми. С предложените промени се създават изрични правила за определяне на възрастта на непълнолетните заподозрени или обвиняеми и се предлага презумпция при съмнение за възрастта, че свидетелят е на възможно най-ниска възраст, като се допуска и извършването на медицинска експертиза за установяване на възрастта.

Втората точка в дневния ред на народните представители е гласуване на Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на Решение на Народното събрание за задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика, внесен от Искра Михайлова и Даниел Проданов. Вносителите посочват, че към днешна дата все още няма официална информация нито относно броя и формата на проведените срещи и разговори, нито за изготвени предложения, планове или проекти свързани с преговорния процес. /БГНЕС