Депутатите гласуват на второ четене удължаване на Бюджет 2022

В парламента предстои второ гласуване на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г., Закона за бюджета на ДОО и НЗОК, внесен от Министерски съвет, както и първо гласуване на промените в Закона за Българската народна банка, предаде репортер на БГНЕС.

Като първа точка в програмата на народните представители е записан ЗИД на Закона на БНБ. Със законопроекта се цели да се обезпечи правото на защита на членовете на Управителния съвет на БНБ, освен управителя на БНБ, в случай на предсрочно освобождаване. Обезпечаването на това право на защита е свързано и с преодоляване на правни несъответствия, отчетени в Доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2022 г., както и в предходни доклади, и с отразяване на изискванията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) към регулаторната рамка за Българската народна банка. С приемането на предложените изменения ще се гарантира независимостта на членовете на Управителния съвет на Българската народна банка, като се предвиди те да имат достъп до ефикасни правни средства за защита и възможност за съдебен контрол за законосъобразност на основанията в процедурата за тяхното предсрочно освобождаване.

Като втора точка в дневния ред на депутатите е фиксирано гласуването на Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г. В мотивите на законопроекта внесен от Министерски съвет се посочва, че подготовката на Бюджет 2023 е била повлияна от късното приемане на Бюджет 2022 и последващата му актуализация, но също така и от политическия цикъл, свързан с провеждането на предсрочни парламентарни избори. Освен този мотив е посочено, че за съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси, които би следвало да се определят от редовно правителство.

Към момента няма съставен редовен кабинет, поради което служебното правителство внася в Народното събрание проект на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

БГНЕС припомня, че когато законопроектът се гласуваше на първо четене, депутатите спориха повече от 4 часа. Всяка от парламентарните групи активно защитаваше тезата "за" и "против" удължаването на Бюджет 2022, но в крайна сметка след гласуването приеха на първо четене удължаването на бюджета. /БГНЕС