Депутатите дебатират кой да оглави БНБ

Народните представители обсъждат кандидатурите за управител на Българската народна банка - на настоящия управител на БНБ Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ – СДС, и на кандидата на „Възраждане“ Любомир Христов, предаде репортер на БГНЕС.


Румен Гечев от БСП каза, че парламентарната му група няма да подкрепи кандидатурите нито на Радев, нито на Христов."Очевидно за всички беше, че управляващото мнозинство наруши принципите за избор на управител на БНБ. На кого беше нужно управляващото мнозинство да обяви кой ще бъде избран?", запита той и критикува Радев, че не е предоставил информация с подпис и печат на БНБ по отношение на присъединяването на страната ни в Еврозоната. "БНБ и към момента не е предоставила официален документ защо България трябва да влезе в Еврозоната по ускорената процедура", добави Гечев.


Димо Дренчев от "Възраждане" коментира, че бързането към Еврозоната е "политическо решение". "Финален вариант на доклад не беше представен на обществото, както каза и Гечев. Кандидатурата на Радев е свързана с политически аргументи, ние ще се въздържим да я подкрепим", каза още той.


Тошко Йорданов от ИТН посочи, че днес всички са наясно, че "присъстват на театър с предизвестен край". Според него Радев е предварително избран от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "В момента ви надиграват. Ще имате управител на БНБ на ДПС, подуправител на ДПС, и всички парични посоки са на ДПС", обърна се той към ПП.


Цончо Ганев от "Възраждане" пък коментира, че кандидатът за управител на БНБ Димитър Радев е кадър на Държавна сигурност. "Имаме отново кадър, свързан с ДС. Това е ярка реанимация на ДС", посочи той.

Георги Ганев от ПП-ДБ коментира, че според него това, което се е случило при изслушването на кандидатите в парламентарната бюджетна комисия миналата седмица, е било изключително позитивно. "Имахме двама кандидати на изключително високо ниво. Това, което се случи в петък в заседанието на комисията, е добър пример за добре проведена процедура с качествени кандидати. Второ, въпросът за влизане в Еврозоната не е абсолютен, а относителен", каза той./БГНЕС