Депутати и журналисти ще се срещат в бюфета

С разширяването, частично, достъпа на журналистите в сградата на бившия Партиен дом, където отскоро се помещава българският парламент, представителите на медиите вече ще имат достъп и до т.нар. Клуб на народния представител, предаде репортер на БГНЕС.

От началото на новия пленарен сезон парламентарните репортери работят по нови правила – следят заседанията единствено в специално оборудвано за целта помещение, а достъпът до кулоарите им е изцяло спрян. Единствената им възможност за среща или интервю с депутат минава през благоволението на PR-а на съответната парламентарна група.

Това предизвика и голямо недоволство сред журналистите, които адресираха до председателя на парламента Цвета Караянчева и други институции две петиции, с искане за разширен достъп до народните представители, а от там и до по-добро отразяване на работата на законодателната институция. Ето защо днес ръководството на парламента обяви нещо като компромисно решение – пуска журналистите до т.нар. Клуб на народния представител, където депутатите традиционно пиеха сутрешното си кафе или пък закусваха, обсъждайки с колегите си различни теми, но това беше в старата сграда. В Партийния дом обаче, в това помещение, не се продават храни и напитки, което прави възможността да срещнеш депутат там много по-малка.

Вътре пък са пренесени мебелите от старата сграда, които на места за олющени и овехтели, което оставя лошо първоначално впечатление у посетителите. Все пак наскоро бе правен ремонт за милиони левове - 24 млн. лева за сметка на държавния бюджет.

След месец пък представителите на медиите ще имат възможност за контакт с депутатите и в бюфета, когато ремонтът му бъде завършен, обеща Цвета Караянчева. „Идеята на това разпределение не е била в никакъв случай да се ограничи достъпът на журналисти до източници. Очевидно обаче контактите ви с народните представители през пиарите на парламентарните групи, както аз призовах народните представители да бъдат отзивчиви към вашите обаждания и въпроси, явно не се получават. Последното, което можем да искаме е да пострада качеството на вашата работа“, заяви днес тя.

„Нашето искане не е за това, а за достъп до място, където ще може да задаваме въпроси“, възпротивиха се журналистите.

„Нека да направим първо тази стъпка. Това е първа стъпка, продължаваме диалога“, отговори от своя страна председателската.

Затрудненията в работата на репортерите не свършват дотук. Техническите повреди в звука и картината често съпътстват пленарните заседания, заради което журналистите пропускат важни моменти от случващото се в пленарна зала. Операторите и фоторепортерите пък са принудени по няколко пъти на ден да се качват и слизат по безброй стъпала, носейки тежката си техника, за да кръстосват между залата и мястото за брифинги. От своя страна пък пиарите не се чувстват длъжни да обявяват точния част на изявленията пред микрофоните, казвайки просто „след малко“, които допълнително затруднява процеса.

На една от най-важните парламентарни комисии – тази по Правни въпроси, където се обсъждат всички законодателни инициативи, трудност представлява дори и звукът. Там микрофоните на телевизии, агенции и радиа висят на една стара закачалка, за да са възможно най-близо до високо разположената тонколона. Друга възможност практически няма.

Ако човек се вгледа внимателно, ще открие още редица абсурди. Един от тях е огромният винил във вътрешния двор на сградата, с който умело, зад цитат на Апостола на свободата Васил Левски, е прикрита падаща мазилка. /БГНЕС