Денков: Задвижихме всички сектори, които имат нужда от рестарт

Задвижихме всички сектори, които имат нужда от рестарт. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Акад. Денков отговаря на въпроси във Фейсбук по повод навършването на два месеца от управлението на правителството "Денков-Габриел".

"Първо, смятам, че оценките трябва да ги дават другите, така че няма да се опитвам да мисля в тази посока", каза той.

Премиерът отбеляза, че се работи за решаване на проблемите, свързани с пътнотранспортните произшествия, с цените, със забавените пътни строежи. „Всичко това в момента е заложено като решение в нашите програми“, посочи той.
Денков коментира, че не го притеснява, че служебният министър на енергетиката Росен Христов ще го съди за клевета и добави, че това, което е ясно е, че сделката с „Боташ“ крие доста рискове и е свързана с доста финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася, или не внася газ. „Това, което се опитваме да направим е да минимизираме рискове и да използваме максимално добре възможностите на този договор, защото той вече е подписан“, обясни той и подчерта, че очевидно много се е бързало с подписването на това споразумение.
Премиерът отбеляза, че промените, които са предложени в Конституцията, запазват статута на служебните правителства и уточни, че тук има една неточност, когато се коментира въпросът и че промените се опитват да избегнат един човек да определя политиките на страната. Акад. Денков обясни, че президентът ще може да избира премиер, но измежду трима възможни кандидати, след което министър-председателят следва да предложи на държавния глава кабинет. „Това е едно балансиране на системата“, смята той.
Денков посочи, че ако си свършим домашната работа, нашите усилия за влизане в Шенген и еврозоната ще бъдат възнаградени. „Евро се използва в България и се използва от години“, заяви той и отбеляза, че има карта, която е в евро, и може да плащам във всеки един магазин в България, но въпросът е, че се взема такса след като се превалутира. Премиерът е категоричен, че влизането в еврозоната ще улесни и хората, и бизнесът, а страховете, които се насаждат срещу еврото, са неоснователни.
Той подчерта, че е нужна информационна кампания и цените трябва да се покажат поне 6 месеца предварително и в едната, и в другата валута, така че хората да свикнат с тях. „Кампанията очакваме да стартира буквално през месеците септември, октомври в пълния си размер“, съобщи Денков.
Премиерът отбеляза, че е факт, че има много сериозна дезинформация, но посочи, че една от ценностите на демокрацията е да има свобода на словото. Той уточни, че за него е много по-важно да започнат да работят тези структури, които са свързани с журналистическата етика. „СЕМ очевидно не си върши работата“, смята Денков и допълни, че не може журналисти, които разпространяват неверни факти, да не бъдат санкционирани, защото журналистическата етика изисква да се проверят през няколко източника определени твърдения, а когато събеседникът каже нещо и то не е вярно, следва да бъде опроверган от журналиста. „При нас се оказва, че тези стандарти не са влезли в действие“, каза още той.
Денков коментира също и че милитаризацията на Черно море се случва независимо дали ние искаме, или не искаме, и тя идва по линия на руската агресия първо срещу Крим. През последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона“, припомни той и добави, че милитаризацията не идва по линия на НАТО, тя идва всъщност от изток.

„Начинът ние да бъдем защитени е, първо, да си изграждаме нашите структури, нашата армия, с хора, с техника, с модернизация и, второ, да бъдем интегрирани в общите структури на НАТО, защото това е нашето бомбоубежище днес“, обяви премиерът и посочи, че ако една държава-членка на НАТО бъде нападната, всички държави са длъжни да я защитят все едно че това е тяхна територия. Денков подчерта, че Украйна беше нападната, именно защото не беше член на НАТО. „В това отношение България може да бъде много по-спокойна, защото това означава Русия да атакува НАТО“, заяви той и отбеляза, че Русия едва ли би пристъпила към подобни действия в този случай.
Денков се обяви, че не е против 3 март и е за да продължи да се празнува. „Но също така съм за 24 май да стане национален празник – това не е един празник срещу друг, а желание да издигнем най-важните ценности, които, според мен, са определящи за нас като държава, като народ, като нация. Това е усетът, че образованието, българското слово, културата са това, което ни правят българи“, обоснова се той и добави, че България се е появила и българите са оцелели от турското робство, именно защото са говорили на български, именно защото по време на Възраждането се е появило отново това усещане, че ние трябва да развием нашето българско слово, култура и пр.
Министър-председателят съобщи, че работата по Бюджет 2024 започва от днес. „Има редица срещи, които и министърът на финансите, и аз заедно с него и с министрите провеждаме, за да се дефинират основните приоритети така, както са заложени в програмата и как може да се реализират“, обясни той и уточни, че се надява в края на октомври 2023 г. да представят Бюджет 2024 пред Народното събрание.

Денков призова хората да внимават какво избират на местните избори и посочи, че те са много важни, особено в София, за да се излезе от „ремонта на ремонта на ремонта“.

Той определи и като огромен проблемът с учебниците. „Очаквам в най-кратки срокове да приключи промяната в учебните програми, след което трябва да се промени и методиката за това как се оценяват учебниците“, каза премиерът и допълни, че проблемът е, че има прекалено много факти, много дати, много имена, а целта на учебниците е да помогнат на децата да мислят, как да формират информация, което в момента го няма.

„Историята е представена доста едностранчиво, но все пак какво трябва да влезе в учебниците трябва да го решат експертите“, каза Денков, който е на мнение, че трябва да се учат фактите и последствията от тези факти.

Министър-председателят подчерта, че преди се назначаваха по политическа линия директори в общинските училища. „Това, което сме говорили с министъра, е в най-кратки срокове да се приеме наредбата, да се проведат първо 50 – 60 конкурса. Ще направим всичко възможно да има контрол – как се генерира тестът в деня на конкурса и др. Качествено ще се променят нещата, очаквам развитие в следващите месеци“, заяви той.

Денков отбеляза, че има един официален език в България и това е българският, и той е задължителен за всички деца и младежи, както и във всички учреждения. „Ако някой не преподава на български, значи нарушава правилата в учебната ни система“, категоричен е той.

Премиерът обясни, че винетките съответстват на около 300 млн. лв. годишно, докато това, което се използва за ремонт на пътищата всяка година и за развитие на новата пътна мрежа е около 2,3 млрд. лв.. „По-скоро трябва да се завиши и събираемостта, всеки да си плаща, който има такива задължения, и контролът по строителството“, смята той и допълни, че контролът от много години не е такъв, какъвто трябва да бъде.

Във връзка с ЖП транспорта, Денков заяви, че това е още един пример, че имаме налични средства, но заради неправилен подход при формирането на обществените поръчки, неправилни задания и неспазването на правилата, продължаваме да се бавим. До края на годината, надява се той, следва да бъдат сключени договорите за новите обществени поръчки. Премиерът съобщи, че се водят разговори с нашите партньори, със Световната банка, с Европейската банка за възстановяване и развитие, за да се види как партньорите ни биха могли да ни помогнат, за да имаме по-ясен фокус какъв е международният пример и пр.

„Изключително важно е да се даде ясен знак към служителите на МВР, че не просто не трябва да прикриват, а много по-активно да започнат да работят с хората по места – проверки по пътищата, блокиране на мрежите за разпространение на наркотици. Това е тяхната работа, затова са назначени, затова им се дават заплати. Повишенията на заплатите върви с очакванията към тях, че това повече няма да се търпи“, заяви Денков, който е категоричен, че който не се справя с това, ще има оставки.

„Колкото до прокуратурата – това, което виждаме, и се вижда много ясно, е, че законът може да бъде използван, за да защитава жертвите, но се оказа, че може да бъде използван и за да защитава насилниците. Това също няма да бъде търпяно“, категоричен е той.

Във връзка с „Росенец“ и сезирането на Конституционния съд от страна на държавния глава, премиерът каза, че трябва да защитим нашите граници и нашите партньори трябва да са сигурни, че има надеждно защитени граници, а от друга страна не трябва да се създава проблем в работата на рафинерията и да се удостовери, че българските граждани имат най-ниски цени на горивата. „Отделно има и един ангажимент, който не се изпълни, а именно да се повишат приходите в бюджета, които идват оттам, така че в момента това за мен е първи приоритет да се види защо това не се случва“, каза още той.

Денков посочи, че през месец декември по график следва да дойде в България първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух, като успоредно с това върви и подготовката на медиците. „Отделно започва и подготовката на пилотите, на оперативните бази. Лицензи трябва да се получат“, съобщи той. /БГНЕС