Денков: Високопроходимите линейки са коледен подарък за всички

Тези линейки, които приемаме са високопроходими и ще бъдат използвани по местата, в които хората най-трудно получават директен и бърз достъп до медицинска помощ. Това е още един пример защо е полезно за хората да бъдем членове на ЕС и така както трябва да изпълняваме задълженията си, така да можем да се възползваме и от правата, които ни дава това присъствие на европейската карта.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на официалното приемане на първите 5 линейки с повишена проходимост за нуждите на системата за Спешна медицинска помощ пред сградата на ЦСМП-София, предаде репортер на БГНЕС.

“Това са стандарти, които в нормалните европейски страни отдавна са въведени, а в България, ако не бяха включени в съответните европейски програми, кой знае още колко дълго време щяхме да чакаме да бъде създадена организацията и да бъдат отделени средствата и хората да имат достъп. С този коледен подарък за хората, които ще използват тази техника и за лекарите, които ще изпълняват дълга си в по-добри условия, ще бъдат по-полезни”, добави Денков.

Премиерът връчи ключовете за линейките, които ще бъдат разпределени във филиал в Банско, Велинград, Смолян, Самоков и Върбица.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов каза, че това е началото на изпълнението на последния компонент на големия инвестиционен проект в подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ у нас, а именно доставката на високопроходими линейки за нуждите на центровете за спешна помощ в страната. Той каза, че правителството е отпуснало допълнителни 45 млн. лв. за реализиране на проекта и през следващата година, което ще помогне за завършване на интегралната схема на Спешната помощ в България.

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски посочи, че първите пет линейки вече са факт. Той изрази надежда следващите 37 линейки по проекта да бъдат доставени в срок до месец март, за да могат да бъдат използвани от системата на Спешната помощ у нас. /БГНЕС