Денков върна мандата на Радев

Номинираният от "Продължаваме промяната" за министър-председател акад. Николай Денков върна папката с неизпълнен мандата на президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

„Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа. Но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои“, посочи Денков.

Президентът Румен Радев каза, че при връчването на мандата са обсъдили задълбочено подхода и шансовете за съставяне на правителство. "Обсъдихме също така приоритетите и целите на вашата декларация, което не се случи в български парламент. Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас”, каза той.

„Ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос“, добави държавният глава.

Акад. Николай Денков, съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров останаха на разговор при държавния глава.

От правосъдната реформа зависи дали ще има съгласие с ГЕРБ

България има нужда от правителство, което обаче да работи в полза на хората, на бизнеса, това което е важно за всички нас. Това заяви акад. Николай Денков след връщането на неизпълнения втори мандат на президента.

Според Денков съгласие би могло да има по общи политики – да кажем правосъдната реформа. „Как ГЕРБ си я представят е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие”, уточни той.

Акад. Денков подчерта, че е важно на кого президентът ще даде третия мандат.

„Мандатоносителят трябва да дефинира каква ще е процедурата, дали ще седнат главатарите на масата или ще се обсъждат общи политики и кой ще носи отговорност за тях. Ние нямаме червени линии по отношение на това, че трябва да се обсъдят важни политики за страната, оттам нататък как ще се организира процесът зависи изцяло от мандатоносителя”, заяви той.

Относно третия мандат според него ясно е, че ще бъде различен подходът на БСП, „Български възход“ и ДБ и призова „нека да ги видим”.

Акад. Денков смята, че голяма част от партиите в парламента не са готови изобщо да водят дискусии за това какво е полезно за България. „Те избягаха от тази отговорност“, коментира още той. /БГНЕС