Денков: Съществените разговори по ротацията започват днес

Съществените разговори по ротацията ще започнат днес. Това заяви пред журнаисти в парламента премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Денков благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за изразената теза, че трябва първо с Мария Габриел да постигнат консенсус по въпроса с ротацията и тогава да се отиде при лидерите.

"Следващите дни не очаквайте от мен да чуете имена на министри, които да се сменят", обърна се Денков към медиите.

"Изпълнението на управленската програма изисква човекът да може да стартира от първия ден буквално. Естествено, че ако дойде нов човек, ще му трябва малко време да свикне", коментира премиерът в случай на смяна на ресорни министри.

По думите му действащите сега министри трябва да работят на макс. "Не можем да си позволим 2 месеца да не работим заради ротацията", категоричен е той.

Денков коментира и че грешка на чиновник не може да бъде основание за смяна на министър. Той коментира това във връзка с нарушения протокол от страна на Министерството на отбраната за Богоявление и дали министър Тодор Тагарев ще бъде сменен след ротацията. Според премиера министърът на отбраната се справя доста добре с толкова важните за държавата задачи.

По отношение на министъра на здравеопазването Христо Хинков, който вчера обяви, че след ротацията няма да бъде министър, защото не усеща политическа подкрепа, Денков заяви: "И този случай, и други случаи, показват на колко сериозен натиск са подложени от всички страни министрите. Хинков свърши доста работата". Премиерът все пак отбеляза, че има доста работи, които са се забавили, но трябва да се види дали има обективни причини за забавянето или не.

Попитан ще бъде ли предложен Асен Василев за втори вицепремиер, той посочи, че първо идеята е дошла от ГЕРБ и въпросът трябва е към тях. "Аз винаги съм казвал, че това е възможен вариант и ако той бъде поставен на масата от тях, ние няма да възразим. Това, което не бих искал, е да се стартират разговорите с промяна на началната договореност, защото това може да извади разговорите в грешни посоки", каза още Денков.

Според него всеки от министрите се справя в много трудна среда. Денков обясни, че може да има забележки към определени дейности и ги е казвал на министрите. "Всеки един от тези министри би могъл да продължи нататък и да остане в новия кабинет. Въпросът е дали в някои отделни случаи ние може да имаме кандидат, който да се справи по-бързо и по-успешно", допълни той.

Министър-председателят е категоричен, че никакво участие на България в Червено море и Аденския залив, такова не може да се реализира без това да стане с решение на Народното събрание.

"Нашият фокус с Мария Габриел е изключително към Министерския съвет, защото това е екипът, с който ще работим", така Денков коментира вероятността Атанас Атанасов да стане председател на парламента. Премиерът отбеляза, че е изключително важно да се запази усещането за екипна работа на кабинета. А дали ще има ротация на заместник-министри и обрастни управители, премиерът определи като нормално.

Дали ще изкара цял мандат правителството, не е въпрос, който го вълнува, каза Денков, като се аргументира, че за него е важно да се изпълни програмата до края на 2025 г. и в хода на изпълнението на тази програма да се подготви програма с най-важните цели за следващия период – 2025-2026 г.

Разговорите по същество за регулаторите още не са започнали, съобщи той, а имената за Конституционния съд "просто тръгнаха, защото имахме огромно забавяне там".

Относно номинацаята на Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия, той посочи, че премиерът изобщо няма нито задължения, даже няма право да се намесва в тази част на работата на НС. Личното му мнение, обаче, е, че е добре да няма ярко оцветени личности, но подчерта, че това е решение на НС.

Като вицепремиер той няма да участва в обсъждането на регулаторите, но като един от хората, които участват в лидерския екип на ПП, със сигурност ще участва в дискусиите за регулаторите.

"Категорично е казано, че ротацията се осъществява с нашата замяна с Мария Габриел и никъде не става дума за това с кой мандат ще бъде реализирана тази промяна", коментира още Денков.

В заключение премиерът обясни, България не променя нищо по отношение на Шенген.

"Ние сме поели два типа ангажименти – че ще бъдат подсилени нашите сухопътни граници с допълнителни войници от "Фронтекс" и аз не виждам нищо лошо в това. И второто е да отговаряме по-бързо на молбите, които са отправени от страна на Австрия", заяви той и подчерта, че няма как да има радикална промяна в обстановката, защото правилата са същите. /БГНЕС