Денков: Ще обясним на австрийското общество, че за тях е по-добре България и Румъния да са в Шенген

Целта е да обясним на австрийското общество и на политиците, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. За тях това означава по-добре защитени външни граници на ЕС, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-голяма енергийна сигурност. Това заяви премиерът Николай Денков на летище София преди работното му посещение в Австрия, предаде репортер на БГНЕС.


Това са аргументи, които са ясни и кратки и ще ги обясняваме, докато бъдат чути, каза Денков. Днес на срещата с канцлера Карл Нехамер не се очаква отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенген, обясни той. По думите му, това е процес, който изисква решения на европейско ниво. "Шенгенската зона позволява свободно движение на хора и стоки, защото това е добре за европейските граждани. Изключването на България и Румъния ощетява не само българите и румънците, но и гражданите на другите страни в ЕС заради затруднения внос на стоки. Това трябва да се обяснява така, че никой да не каже, че не го е чул. След това тези съобщения трябва да влязат за обсъждане на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, включително и нашата. Това ще стане през декември”, заяви Денков.

БГНЕС припомня, че Денков и австрийският канцлер Нехамер трябваше да се срещнат още в началото на октомври, но срещата бе отменена поради заболяване на канцлера. В понеделник министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви, че Австрия се противопоставя на разширяването на Шенгенското пространство.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

БГНЕС припомня още, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство беше отхвърлено миналата година в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, проведен в Брюксел, с два гласа против - от Австрия и Нидерландия.

Безизходицата около присъединяването на България и Румъния към Шенген може да бъде решена след гласуване в началото на декември. Това поне е намерението на Испания, която е ротационен председател на ЕС през втората половина на 2023 г.

Приемането на нови членове в Шенгенското пространство изисква единодушно одобрение от Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който се състои от вътрешните министри на 27-те държави-членки на ЕС.

На 19 октомври еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази категоричната си подкрепа за София и Букурещ. „Румъния и България покриват всички изисквания за Шенген и трябва да влязат в него. Те показват, че могат да пазят външните граници. Оптимист съм, че ще влязат“, подчерта Йохансон. /БГНЕС