Денков: Предложението да се отмени дерогацията в рамките на 7 дни е невъзможно

Предложението да се отмени дерогацията в рамките на 7 дни е невъзможно. Това заяви в Благоевград премиерът Николай Денков, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт, коментира още премиерът, след като ГЕРБ и ДПС заявиха, че ще поискат да бъде отнета дерогацията, ако не да бъдат платени 500 млн. лв. данъци. В същото време синдикатите в рафинерията се събраха извънредно, за да обсъдят дали и какви действия да предприемат, в случай че дерогацията за руски петрол бъде отменена.

Според Денков има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и да го има различния петрол.

"Различният петрол се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи", допълни той.

„До края на годината би трябвало „Лукойл“ да са внесли всички пари от данъците. За нас е важно пари от "Лукойл" да влязат с бюджета по правилния начин, от там има фонд, който казва как да бъдат използвани тези средства“, коментира още Николай Денков.

Очаквайте подробности. /БГНЕС