Денков: От януари до декември 2023г. от Австрия в България са прехвърлени 113 лица

За периода 1 януари - 31 декември 2023г. България е определена за компетентната държава членка за 5731 искания получени от Австрия. За същия период са заявени едва 194 прехвърляния от Австрия към България като реално прехвърлените търсещи закрила лица са 113.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков от парламентарната трибуна, предаде репортер на БГНЕС.

“Броят на лицата, които България се е съгласила да приеме се променя ежедневно. Факт е, че 95% от чужденците, които могат да бъдат прехвърлени от Австрия към България по принцип са в неизвестност и за тях не може да бъде реализирано прехвърляне”, добави Денков и посочи, че именно това показва и защо реално осъществените трансфери от Австрия към България са едва 113.

През 2023г. на територията на България са подадени общо 22518 молби за предоставяне на международна закрила от граждани на европейски страни и лица без гражданство. За същия период за всички държави прилагащи регламент Дъблин са получени 17 900 искания като България е определена за отговорна държава членка за 13 139 от тях. За 56% е получена информация, че са в неизвестност и прехвърлянето не може да бъде организирано в установения 6-месечен срок”, посочи още Денков./ БГНЕС