Денков: Няма да се извинявам на получилите лъвския пай, готови сме за диалог

Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, но няма да се извинявам на другите, които са получили лъвския пай от милиардите помощи и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест, а на тях не виждам за какво да се извинявам. Това каза премиерът Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

В информационния шум в последните два дни не бяха чути няколко факта, които са важни. Първо, правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации в животновъдния сектор, на срещата присъстваха освен земеделския министър, и министърът на финансите Василев. На тази среща с малки изключения всички присъстващи организации подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна. Представители на сега протестиращите участваха в 5 срещи, които бяха организирани от министър Вътев, посочи Денков. Същите организации участват и в работните групи по стратегическия пан в земеделието и са в постоянен контакт с министъра.

Кабинетът е готов за диалог с представителите на организациите във всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните проблеми и решения, добави Денков.

От утре всички стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани от БАБХ. Кабинетът вече започна промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Тази мярка с цел да се подпомогнат българските земеделци”, коментира премиерът. Денков подчерта, че уважава труда на всички земеделци и производители и е готов да работи с всеки един от тях.

“Но има други - с помощи от ЕС си построиха вили, купиха си яхти. Голяма част от тези хора са в сърцето на протеста.

През следващите дни да решат в коя от тези две групи искат да участват”, добави Денков.

Денков подчерта, че след разговора с украинския премиер е станало ясно, че ние трябва да кажем от кои стоки какви количества трябва да приемем. “Това е решение, което кабинетът иска да приеме, след обсъждане със съответните браншови организации. Именно за това поканих организациите, за да обясним какъв е смисълът на споразумението и заедно да търсим решение. Те вместо да се отзоват на поканите ни протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха със създаване на блокади“, коментира Денков.

Оставаме с протегната ръка искаме да подновим диалога във всеки момент ако са готови на конструктивен разговор. В България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които са вредни за здравето. Ще има и има стриктни проверки на всички стоки, внасящи се от Украйна, включително и на рисковете стоки, заяви премиерът.

Той коментира, че единствените инструкции, които е дал на вътрешния министър, е да се осигури законно преминаване на протестиращите. Относно промяната на методиката, според която се разпределят субсидиите акад. Николай Денков заяви, че целта е да има по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители. /БГНЕС