Денков: Не сме обсъждали създаването на правителство с ГЕРБ

Приоритетите ни са пакети от по няколко закона, по които искаме да работим, и които можем да гласуваме заедно, защото те са важни за България. Задачата е максимално бързо, най-вероятно утре, да започне работа една или две работни групи, в които да се подредят и като календар, и като приоритети тези закони - кога могат да бъдат приети на първо и второ четене, така че да има ясен работен график на парламента.

Това каза акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" пред БТВ.

Още утре бихме могли да започнем работа в този формат двете коалиции, уточни депутатът.

Когато говорим за политики, приоритети, поне на думи нещата изглеждаха сравнително добре по време на разговорите с ГЕРБ. Имаме решение от наша страна аз да водя групата, която е свързана с подготовката на тази законодателна програма, а от страна на ГЕРБ е Десислава Атанасова. Въпросът беше на тези срещи да има хора, които могат да взимат решения, и от утре те да работят.

Няма никаква интрига в липсата на Христо Иванов по време на срещата, имаме мандат от него да преговаряме. Идеята с ротацията на Председателя беше предварително обсъдена и на обща среща на ПГ, като идеята беше да се комбинира ротацията на председателя с тази програма за работа на НС като някакво условие за стартирането на парламента.

Никой от нас не иска да се случи това, което се случи миналия път, допълни акад. Денков.

Днес не сме обсъждали създаването на правителство. Всички дейности, които днес обсъждахме, бяха законодателни.

Имаме ясно решение на управителните ни органи да не се подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ, но пък и ясно разбираме, че трябва да се задвижи законодателната дейност. Тези закони чукат на вратата още от миналата година, допълни Денков.

Идеята за това служебния кабинет да стане постоянен, не е конституционна. Кой ще носи отговорност за действията на това правителство, ако то остане за постоянно, и с чий мандат ще стане това, попита Денков. Всеки, който в НС е гласувал за това правителство, носи отговорност за всяко негово действие.

Ние нямаме доверие на ГЕРБ и сме създадени да променим този модел, който не само ние, но и нашите избиратели смятат за неприемлив. Трябва да намерим начин да сменим модела - единият начин е законодателен, затова се опитваме максимално да стартираме работата по промените в законите, и вторият начин е да се промени изпълнителната власт, но този разговор все още не е започнал, допълни депутатът.

Ще гласуваме с ГЕРБ определени законодателни инициативи, по които се разберем. Днес всички ПГ се оплакаха, че ГЕРБ не ги е търсила, за да намери общ език. А как търси нас - първо ни обругава, а после протяга ръка за разговори. Докато не видим реална промяна на модела, няма как да работим в коалиционно или каквото и да е било друго правителство заедно с ГЕРБ. Но можем заедно с тях да изпълним приоритетите, които в двете ни програми стоят почти идентични, допълни Денков.

Винаги има оптимистична теория за този парламент, стига да се намери верният подход - а той е: изваждане на политиките, приоритетите, законите, - това е единственият начин да се сглоби нещо, което да е полезно за България, завърши Денков./БГНЕС