Денков: Народът е събуден, трябва отново да сглобим националния идеал

Българска академия на науките и община Банско днес отбелязват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий в града. Венци поднесоха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министърът на образованието Николай Денков, кметът на Банско Иван Кадев, духовници и академици.

„Трудът на Паисий не е голям по обем, на значимостта му е огромна за България, за да я има във вида си днес. Колегите историци ще погледнат от научна гледна точка за влиянието на труда му както за историята, така и по отношение на самото Възраждане“, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

„Българският народ е събуден, проблемът е друг-трябва отново да сглобим този национален идеал, който трябва да ни обединява всички, Паисий е успял да го направи по един изключителен начин“, каза пред паметника на Паисий министър Николай Денков. Според него имаме нужда от нови учители и будители, които да ни обединят, а не да ни разединяват.

„Няма съмнение, че с делото си Паисий е символ на българщината, не само в страната, но и по света, няма никакво колебания че ще получи заслуженото призвание“, добави министър Денков.

Според него хората, които ни обединяват са останали в историята.

Националната научна конференция: „В началото бе историята“, бе открита в тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров – 1894“, в нея историци представят последните проучвания върху пътя на големия български будител и труда на живота му – „История славянобългарска“.

На четирите колони във фоайето на Начално училище "Св. Паисий Хилендарски" са поставени 300 керамични плочки, на които 270 ученици и 30 учители са нарисували перото на Паисий, с което е писал историята си.

За чудесната инициатива разказа директорът на началното училище Евгения Тренчева. /БГНЕС