Денков: До края на септември изпращаме в ЕК плановете за развитие на 3 региона

Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие публикуваха днес дългоочакваните планове за териториално развитие на регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Дългоочаквани не само защото става въпрос за инвестиране на 2 млрд. лв. европейски средства, а и защото засягат съдбите на десетки хиляди българи.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

„През следващите седмици тези териториални планове ще бъдат обсъдени и по регионите и със социалните партньори, така че да могат да се чуят всички предложения. Където е необходимо да бъдат допълнени и да бъдат изпратени до края на месец септември в Европейската комисия за обсъждане до края на годината с очакване да бъдат приети след провеждане на преговори, така че да може да стартираме дейностите и да започнат инвестициите“, съобщи Денков.

Премиерът отбеляза, че това, което е важно да се отчете, е, че тези планове предвиждат редица мерки, свързани не просто със запазване на работните места, а с развитие на регионите по най-съвременен, модерен, технологичен и икономически начин.

"Това означава, че двете министерства – на енергетиката и на регионалното развитие, през следващите години трябва да работят в много тясно сътрудничество с Министерство на икономиката и индустрията, Министерство на иновациите и растежа, за да могат да бъдат привлечени инвеститори, а също така с Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, за да може хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, където е необходимо допълнителна, където е необходимо да се адаптира образователната система с професионалните гимназии и висшите училища, така че те да може да се реализират по най-добрия възможен начин“, подчерта Денков.

Той посочи, че има много възможности, като уточни, че това, което е предвидено в териториалните планове, е да се засилят съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници, които могат да бъдат различни и да допълват въглищните централи. "И също така възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение, производство на батерии, производство на нови технологии, електролизьори за производство на водород, каквито в България в момента няма", допълни премиерът.

Денков добави, че идеята е да използваме по най-добрия начин тези средства, да съчетаем европейските инвестиции с частни такива, за да може тези региони не просто да продължат своето съществуване, а да се превърнат в икономическото сърце на България. Той е убеден, че това е възможно, просто трябва да се свърши съответната, макар и тежка, работа. /БГНЕС